Illegális bevándorlás

A német hatóságok 17 ezer Magyarországról indult menedékkérőre számítanak

Szombaton 7 ezer menedéket kereső ember érkezett Magyarországról Ausztrián keresztül, vasárnap pedig kora estig további 6 ezer. Éjfélig még 4 ezren érkezhetnek meg.

2015.09.06 20:14MTI

Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma.

Szombaton 7 ezer menedéket kereső ember érkezett Magyarországról Ausztrián keresztül, vasárnap pedig kora estig további 6 ezer. Éjfélig még 4 ezren érkezhetnek meg - mondta a szövetségi rendőrség egy szóvivője.

A helyzet "nagyon dinamikusan" változik, de a számok "viszonylag megbízhatóak" - tette hozzá a szóvivő az ARD országos közszolgálati televízió tagesschau.de című hírportáljának beszámolója szerint.

A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.

Az "elosztóközpont" szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be, ahol sok önkéntes segíti a hatóságok munkáját, és helyszíni beszámolók szerint rendre tapssal fogadják az újabb csoportokat. A ZDF országos közszolgálati televízió heute.de című hírportáljának beszámolója szerint 7 ezer menedékkérő beérkezése 24 óra alatt néhány napja még "káoszt okozott volna, de most minden elég simán megy, a válságmenedzsment működik".

A szombaton érkezett menedékkérők felét még aznap továbbszállították más tartományokba, és a Bajorországban elhelyezett emberek nagy részét is Németország más részein helyezik el a következő napokban. Ez a menetrend a vasárnap érkezettek esetében is. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Dortmundba például három vonat is érkezett vasárnap Münchenből Magyarországról indult menekültekkel, akiket a Ruhr-vidéki nagyvárosból buszokkal szállítanak tovább a tartományban működő befogadóállomásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.