II. Erzsébet

Németországba látogat az angol királynő

A 89 esztendős II. Erzsébet királynő és férje, a 94 éves Fülöp edinburghi herceg állami látogatásra érkezik Berlinbe, Joachim Gauck német államfő meghívására.

2015.06.22 14:45MTI

A brit uralkodó ötödször utazik Németországba állami látogatás keretében - vagyis a német államfő vendégeként - azóta, hogy 63 évvel ezelőtt trónra lépett. Először éppen ötven éve, 1965-ben - húsz évvel a II. világháború után -, majd 1978-ban, 1992-ben és 2004-ben tett látogatást Németországban.

Angela Merkel német kancellár tavaly járt a királynőnél a londoni Buckingham-palotában, de az uralkodó kedden kezdődő utazása nem Merkel tavalyi, hanem Gauck három évvel ezelőtti londoni látogatásának viszonzása, tekintettel arra, hogy II. Erzsébet királynő hivatalosan csak államfőket hív meg, és csak államfők meghívásának tesz eleget, ha állami látogatásra a Nemzetközösségen kívüli országokba utazik.

II. Erzsébet királynőt és Fülöp herceget hivatalosan, katonai tiszteletadással szerdán fogadja Gauck elnök, aki este állami banketten látja vendégül az uralkodói házaspárt a berlini Bellevue-palotában.

A német kormány erre a rendezvényre - meglehetősen szokatlan módon - David Cameron brit miniszterelnököt is meghívta, és a banketten Angela Merkel is jelen lesz.

Cameron meghívása feltűnést keltett Londonban, mivel a protokoll szerint nem a mindenkori brit miniszterelnök, hanem a külügyminiszter hivatott elkísérni külföldi útjaira az uralkodót, akinek látogatásait nem szokás aktuálpolitikai folyamatokkal összekötni.

Cameron ezekben a hetekben tárgyalássorozatot folytat az Európai Unió társállamainak vezetőivel a London által igényelt EU-reformokról, és egy nappal a berlini rendezvény után részt vesz a brüsszeli EU-csúcson.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Joachim Gauck államfő kíséretében a héten felkeresi Frankfurtot is, utazásuk utolsó napján, pénteken pedig ellátogatnak a brit hadsereg által 1945 áprilisában felszabadított egykori bergen-belseni koncentrációs tábor helyszínére, ahol koszorút helyeznek el az áldozatok emlékművénél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.