Nem illeszkedik a főáramba

Sarah Palin vallása extrém még Amerikának is?

Carol Jensen (exchristian.net) szerint Sarah Palin, a republikánus alelnök-jelölt vallása zavaró lehet mindenkinek az USA-ban, mivel az közel sem illeszkedik a mérsékelt főáramba, viszont rendküli mértékben hatással lehet mindenkire az Államokban és azon kívül is. Következzék Jensen elemzésének rövidített, tényekre fókuszáló változata.

2008.10.01 12:27Világ Figyelő

Az, hogy [Palin] szó szerint értelmezi a Bibliát kevés lehetőséget ad annak a józan megközelítésnek, amelyet a 21. század legtöbb politikai jelöltje alkalmaz az irányvonalakról szóló döntéseiben. Amikor Palin beszédet tartott a Wasilla Assembly of God [egy alaszkai ún. pünkösdi felekezet] gyűlésén idén júniusban, melyet a Youtube-n is megnézhettünk, akkor azt mondta, hogy az iraki háború isten küldetése volt, és az alaszkai olajvezeték tervezete isten akarata. Ugyanazon a felvételen Ed Kalnin, Palin egykori lelkipásztora hosszú időn keresztül, azt teszi hozzá mindehhez, hogy jóslata szerint az Apokalipszis előtt Alaszka menedékként fog szolgálni, és fel kell készülnie a hitetlenek megtérítésére. 

Kalnin – úgy hírlik – 2004-ben azt mondta a gyülekezetének, hogy a John Kerryre szavazók a a pokolra kárhoztatják magukat. Nemrég viszont azt az állítást visszaminősítették viccnek, ahogy arról a Chicago Sun-Times beszámolt. Jelenleg ugyanez az egyház egy olyan konferenciát támogat, amely 'homoszexuálisok heteroszexuálisokká válásáért imádkozik'. 

David Brickner, a Zsidók Jézusért [egy, a zsidók térítésével foglalkozó keresztény szervezet] megalapítója vendég-előadó volt a Wasilla Bibliai Templomban idén augusztusban, Sarha Palinnal a padokban. Ő azt mondta, hogy az Izrael elleni terrorista támadások isten büntetései azon zsidóknak, akik nem teszik magukévá a kereszténységet. A Chicago Sun-Times szerint az Anti-Defamation League [Becsületsértés Ellenes Liga] hevesen kritizálta ezeket a megjegyzéseket. Legutóbb Max Blumental küldött be egy videót Sarah Palinról a Huffington Postnak. [Erről beszámolt az index.hu is] Ezen a Kenyából érkezett Thomas Mathee püspök látogatta meg, aki híres az ún. pünkösdi mozgalomban arról, hogy Mama Jane-t, egy helyi boszorkányt legyőzött, amivel annak városát – úgymond – megszabadította a bűnöktől és beengedte Jézust. 

Miután Palin 8 percig beszélt arról a videójában, hogy milyen fontos az olyan hívőknek, mint ő hogy beszivárogjanak az amerikai közösségbe – beleértve az üzleti életet és a kormányzat szintjeit – a pap kihívta Sarah Palint az oltár elé, rátette a kezét és imádkozott, Jézust szólítva, hogy a kormányzói palotába és magasabb hivatalba juttassa a politikusnőt, és óvja meg őt a boszorkányságtól.

Tim McGraw - Sarah Palin lelkipásztora 2002-ig – szeptemberben a Washington Monthlynak beszélt a pünkösdiek hitéről azoknak, akik nem tudnak róla sokat. Elismerte, hogy páran „ismeretlen nyelveken suttognak” [ez az ún. xenoglosszia], bár ezt Sarah Palinnál nem látta. Sok gyülekezeti tag inkább hisz a hit általi gyógyításban, mint a tudományban és orvoslásban. A végidőkben való hit a szekta hitének alapja, amikor is Krisztus második eljövetele lészen, amely a Föld erőszakos végnapjait idézi elő. A hívők ezt az eseményt bibliai jóslatként várják, miközben a jelen történéseiben látják azt. 

Palin vallásos meggyőződése azt eredményezi, hogy az abortusz kérdésében az a nyers véleménye van, hogy minden abortusz gyilkosság, és mindenkit, aki ilyet csináltat vagy végrehajt – még erőszak és vérfertőzés esetén is – a törvény által büntetni kell. Palin ellenzi a homoszexuálisok jogait és házasságait is. A Biblia szó szerinti értelmezése a homoszexualitást utálatos bűnnek mondja. Hasonlóan ellenzi az őssejtkutatást, és felhívást tett közzé, hogy az állami iskolákban kreacionizmust tanítsanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.