A vád: hazaárulás

Kivégezték az észak-koreai védelmi minisztert, mert elaludt egy rendezvényen

Hazaárulás vádjával kivégezték az észak-koreai védelmi minisztert, miután elaludt egy olyan eseményen, amelyen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is jelen volt.

2015.05.13 07:34MTI

Hjon Jong Csolt eltávolították tisztségéből, majd április 30-án kivégzőosztag elé állították. Az osztag egy légvédelmi rakétával végezte ki az alig egy éve főparancsnoknak kinevezett tábornokot, és ezt több száz embernek kellett végignéznie a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint.

Ez a dél-koreai hírszerzés igazgatóhelyettesének a szöuli parlament számára adott tájékoztatójából derült ki. Az igazgatóhelyettes hozzátette, hogy Phenjan példát statuálandó már több, meg nem erősített jelentés szerint alkalmazta ezt a kivégzési módszert magas rangú tisztségviselők esetében.

A jelentés szerint Hjon tiszteletlen volt a fiatal észak-koreai vezetővel szemben, amikor elbóbiskolt egy katonai eseményen. A dél-koreai hírszerzés április végén arról számolt be, hogy Kim Dzsont Un az idén már 15 magas rangú tisztségviselő kivégzését rendelte el, mert megkérdőjelezték a tekintélyét.

Legújabban eltávolították tisztségéből az észak-koreai főépítészt, Ma Von Csunt is - tette hozzá a hírszerzés. Michael Madden Észak-Korea-szakértő a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: "Úgy tűnik, nem tisztelik Kimet az észak-koreai vezetés felső és középső szintjén".

"Egyelőre nincs veszélyben Kim Dzsong Un hatalma vagy az ország stabilitása, de ha így megy tovább jövőre is, akkor komolyan el kell kezdenünk tervezni egy koreai-félszigeti vésztervet" - tette hozzá Madden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.