Örmény tétel

Hazarendelte Luxemburgból nagykövetét Ankara

Bekérette a nagyhercegség ankarai diplomáciai képviselőjét a török külügyminisztérium csütörtökön, miután a luxemburgi parlament népirtásnak mondta ki örmények százezreinek 100 évvel ezelőtti lemészárlását az Oszmán Birodalomban.

2015.05.07 19:54MTI

A külügyi tárca közleményében jelezte, konzultációkra hívta haza Levent Sahinkaya nagykövetet. Ankara emellett hibának minősítette Luxemburg lépését, és úgy vélte, "a parlamentek nem léphetnek fel nemzetközi bíróságként, hogy ítéletet mondjanak" történelmi események felett.

Ezt megelőzően április közepén a Vatikán ankarai képviselőjét hívatták be a török külügyminisztériumba, miután Ferenc pápa Rómában bemutatott miséjén népirtásnak nevezte az örmény nép elleni vérengzéseket.

Április 24-én Örményországban megemlékezéseket tartottak az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok századik évfordulója alkalmából.

Egyes történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után meggyilkolt örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket.

Mindeddig több mint húsz ország fogadott el olyan határozatot, amelyben népirtásnak minősítik a mészárlást, kiváltva ezzel a török kormány tiltakozását. Törökország elutasítja, hogy a történeteket népirtásnak nevezzék, mert álláspontja szerint polgárháború és zavargások áldozatairól van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.