Genocídium

EP: Törökországnak be kell vállalnia az örmény népirtást

Az Európai Parlament kapcsolataik normalizálására szólította fel Ankarát és Jerevánt.

2015.04.16 07:23MTI

Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtás történelmi tényét, mert ezzel teremtheti meg a valódi megbékélés alapját - áll az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott határozatban.

"Örményország és Törökország használja ki az örmény népirtás századik évfordulóját, hogy felújítsák diplomáciai kapcsolatukat, megnyissák egymás között a határt és így az utat a gazdasági integráció előtt" - kéri állásfoglalásában az EP.

Az EP egyúttal üdvözölte a török elnök és a kormányfő nyilatkozatát, amelyben részvétüket fejezték ki, és elismerték az Oszmán Birodalomban élő örmények ellen elkövetett kegyetlenségeket.

"A parlament arra ösztönzi Törökországot, hogy az örmény népirtás századik évfordulójával kapcsolatos megemlékezést tekintse lehetőségként a saját múltjával való megbékélésre" - derül ki az EP sajtószolgálata által kiadott közleményből.

Emellett az EP arra is felszólítja Ankarát, hogy állítson össze teljes körű nyilvántartást a múlt században a fennhatósága alá tartozó területeken elpusztított vagy lerombolt örmény kulturális örökségről.

Az uniós parlament emellett arra is javaslatot tett, hogy jöjjön létre a népirtásról való nemzetközi megemlékezés napja, emlékeztetve arra, hogy minden népnek és nemzetnek szerte a világon joga van a békéhez és a méltósághoz.

1915 és 1917 között főleg a mai Törökország területén az Oszmán Birodalom tömegével telepítette ki vagy gyilkolta meg az örmény lakosságot, amit mindezidáig 22 ország ismert el hivatalosan népirtásként. Törökország a mai napig következetesen visszautasítja, hogy a történteket népirtásnak nevezzék, holott a mintegy két évig tartó művelet során legkevesebb egymillió, örmény források szerint 1,5 millió örmény halt meg a deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.