Szentszéki szóvivő

A Vatikán nem akar vitába szállni Törökországgal

Ferenc pápa kijelentései következetesek voltak és a párbeszédet szorgalmazták.

2015.04.15 17:38MTI

A Vatikán tudomásul veszi a török fél reakcióit, de nem akar vele vitába bocsátkozni - jelentette ki Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán. A Vatikánváros és Ankara közötti vitához Ferenc pápa szavai vezettek, mivel az egyházfő népirtásnak nevezte az örmények elleni 1915-ös öldöklést.

Federico Lombardi úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa kijelentései következetesek voltak és a párbeszédet szorgalmazták. A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa nem tett mást, mint megismételte II. János Pál és II. Karekin örmény katolikosz 2001-es közös nyilatkozatának szövegét, amely népirtásnak nevezte az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalomban.

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vasárnap bemutatott örmény rítusú misén a 100. évfordulóról megemlékezve népirtásnak nevezte az örmények legyilkolását. Ankara visszahívta szentszéki nagykövetét és további lépéseket helyezett kilátásba a Vatikánnal szemben.

Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szándéka a megbékélés és a párbeszéd előmozdítása volt a török és az örmény nép között.



"Tudomásul vesszük és meghallgatjuk a török fél reagálásait, de nem akarunk vitába bocsátkozni" - mondta Lombardi atya. Elismeréssel kommentálta a hírt, miszerint Recep Tayyip Erdogan török elnök megnyitja a török levéltárnak az örmények legyilkolására vonatkozó anyagát és török-örmény történelmi bizottság alakul a történtek kivizsgálására.

Walter Kasper bíboros a La Repubblica olasz napilapban szerdán megjelent interjúban kijelentette, hogy Törökország reakciója nem volt meglepetés, mivel Ankara "nem fogad el semmilyen történelmi véleményt, amely nem egyezik az övével". Kasper bíboros szerint Ferenc pápa jól teszi, hogy nem válaszol Törökországnak. Hangsúlyozta, hogy az egyházfő a népirtásról beszélve a még nyitott sebek gyógyítását és a két nép közötti megbékélést szorgalmazta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.