Ukrán válság

Több nyelven sugárzó tévécsatornát hoznak létre Ukrajnában

Orosz, angol és krími tatár nyelven is sugárzó tévécsatornát hoznak létre Ukrajnában, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy ellensúlyozzák az országban zajló eseményekről Kijev szerint elfogultan tudósító, gyakran hamis információkat közlő orosz tömegtájékoztatási eszközök befolyását.

2015.03.19 19:56MTI

Jurij Sztec tájékoztatáspolitikai miniszter csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Ukraine Tomorrow néven indul el hamarosan az új tévécsatorna. A kormány erre a célra átadta a tárcának a BTB nevű, mostanáig a nemzeti bank tulajdonában lévő televíziót, amely jórészt gazdasági, pénzügyi műsorokat sugárzott.

A csatornát az Oroszországba menekült volt elnök, Viktor Janukovics közvetlen környezetéhez tartozó, egykor befolyásos miniszterelnök-helyettes, Szerhij Arbuzov hozta létre 2011-ben, még jegybankelnökként. A nemzeti bank jelenlegi elnöke, Valerija Hontarjeva viszont már több ízben jelezte, hogy a jegybank szeretne megválni a tévécsatornától.

A miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai térségben sikerült helyreállítani több ukrán televízió, köztük a Petro Porosenko elnök tulajdonában lévő Ötös csatorna és az Eszpresszo hírtévé sugárzását. Szavai szerint Lengyelországtól kapott Ukrajna ingyen olyan átjátszó berendezést, amivel ez megvalósulhatott. Az eszköz amellett, hogy lehetővé teszi a szakadár térségben megszüntetett ukrán televíziók vételét, képes elnémítani a szeparatisták csatornáit is - fűzte hozzá a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.