Ukrán válság

Kárpátalján nincs áruhiány és lassan csökken a kenyér ára is

Ukrajna többi megyéjéhez képest Kárpátalján továbbra is nagyon drága a kenyér, de a hatóságok intézkedése nyomán már elkezdett csökkenni az ára, és pánikra sincs ok, mert Ukrajnában nem lesz gond az élelmiszerekkel.

2015.03.17 18:39MTI

Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója ungvári sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hatóságok tárgyalásokat kezdeményeztek a sütőipari vállalatok vezetőivel. Ennek köszönhetően már több járásban csökkenni kezdett a kenyér ára, és valamivel olcsóbb lett a liszt is.

A magasba szökött árak miatt az utóbbi két hétben Kárpátaljára a szomszédos nyugat-ukrajnai megyékből kezdtek el pékárut szállítani, jóval olcsóbban. A hegyvidéki szanatóriumok és szállodák jelentős része már a Kárpátokon túli térségből szerzi be a pékárut.

Hubal azt ígérte, hogy a kormány az üzemanyagok, vetőmagok, műtrágyák és növényvédő szerek árának ugrásszerű növekedése miatt támogatni készül a mezőgazdasági termelőket, de ennek módja egyelőre nem ismeretes. Ugyanakkor a háztáji gazdaságok nem számíthatnak állami segítségre - közölte.

A kárpátaljai üzletekben nincs hiány az egyéb élelmiszerekből vagy más árucikkekből sem, de az árak országos viszonylatban magasak. Míg Ukrajnában februárban átlagosan 5,7 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, addig Kárpátalján - az ország minden más megyéjét megelőzve - a drágulás 8 százalékot tett ki.

Az ukrán nemzeti valuta, a hrivnya február végi rohamos értékvesztése után mostanra stabilizálódott az árfolyam, és valamivel csökkentek az árak a megyében. A csökkenés az üzemanyagok esetében a legfeltűnőbb, a 95-ös benzin ára például a korábbi 28 hrivnyáról március közepére 20 hrivnyára (mintegy 238 forint) esett. Ebből a benzinfajtából az autósok csak 140 litert tankolhatnak, ennek ellenére nincs szemmel látható forgalomcsökkenés a megye utjain. (Kárpátalján egyébként 2800 hrivnya - mintegy 33 ezer forint - az átlagbér.)

Márciusra ugrásszerűen megdrágultak Ukrajnában a gyógyszerek is, különösen az importból származó készítmények. A kárpátaljai gyógyszertárakban nem tapasztalható hiány orvosságokból, ugyanakkor a vásárlók nagy része inkább a hazai gyártású, olcsóbb és gyakran gyengébb minőségű készítményeket keresi.

Szakértők szerint a már most is megélhetési nehézségekkel küszködő lakosság eddigi megpróbáltatásai csak a kezdetet jelentik, hiszen Ukrajnában, ahol az idén befagyasztották a béreket, nyugdíjakat, és keddtől 15 százalékkal csökkentik a dolgozó nyugdíjasok járandóságát, márciustól 60 százalékkal többet kell fizetni az áramért, áprilistól pedig 3-6-szorosára nő a földgáz ára. Rohamosan drágul a tömegközlekedés is, múlt vasárnaptól 60 százalékkal kerülnek többe a helyiérdekű vonatjegyek, ráadásul Kárpátalján a februári 20 százalékos növekedés után áprilistól 25 százalékkal emelkedik a városközi és elővárosi buszjáratok viteldíja.

Jelentős terhet ró majd az ukrajnai családokra, hogy ősztől fizetősek lesznek az eddig ingyenes tankönyvek. Egy tankönyvcsomag elviheti akár a havi átlagbér felét is. Az oktatási minisztérium azt ígéri, hogy a nemzetiségi, közte a kárpátaljai magyar iskolák tanulói számára az állam kompenzálja a kis példányszám miatt igen nagy önköltségű nemzetiségi nyelvű tankönyvek árát, így ugyanannyit kell majd fizetniük, mint az ukrán iskolák diákjainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.