Ukrán válság

Az ukrán pilótanő újra éhségsztrájkol

Újrakezdte az éhségsztrájkot a Moszkvában bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő - közölte ügyvédje, Mark Fejgin hétfőn az orosz fővárosban.

2015.03.16 18:48MTI
Facebook/Nadia Savchenko

Szavcsenko továbbra is szabadon bocsátását követeli - mondta Fejgin. Az ukrán nőt tavaly nyár óta tartják őrizetben egy moszkvai börtönben. Állítása szerint a délkelet-ukrajnai szakadárok rabolták el és adták át az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolják, hogy köze volt két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához.

A pilótanő március 5-én félbeszakította éhségsztrájkját, mert egészségi állapota nagyon megrendült. Sajtóforrások szerint azóta is csak üres tyúkhúslevest vett magához.

Március 14-én szombaton az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács közbenjárására az orosz hatóságok beengedtek a pilótanőhöz egy ukrán orvoscsoportot, hogy megvizsgálja az Ukrajnában sokak által nemzeti hősként ünnepelt fiatal nőt. A szakemberek Szavcsenko állandó orvosi felügyeletének szükségességét hangoztatták, tekintettel arra, hogy a katonanő súlyos hasnyálmirigy-gyulladásban szenved a majdnem három hónapja folytatott éhségsztrájk következtében.

Az orvosok figyelmeztetése ellenére - miszerint ha folytatja az éhségsztrájkot, egészségi állapota rohamos ütemben romlik tovább - hétfőn már nem vett magához élelmiszert, és csak vizet iszik, illetve némi teát cukor nélkül.

Nyikolaj Polozov, Szavcsenko másik védője elmondta, a katonanő "csak így tud küzdeni szabadon bocsátásáért".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.