Ukrán válság

A varsói amerikai nagykövet ígéri: a NATO megvédi szövetségeseit

Az európai célpontokra irányított orosz rakéták telepítése nem újdonság, a hidegháború idején a Nyugatnak ugyanezzel a kihívással kellett szembenéznie.

2015.03.18 10:23MTI
Forrás: Twitter

Veszélyt jelent az orosz Iszkander rakéták átcsoportosítása Kalinyingrád térségébe; fontos megmutatni Oroszországnak, hogy a NATO-szövetségesek készek egymás védelmére kélni - közölte Stephen Mull, az Egyesült Államok varsói nagykövete.

Mull a Varsói Egyetemen kedd este egy találkozó alkalmával mondta ezt, válaszolva a diákok azzal kapcsolatos kérdésére, amelyek az orosz Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakéták kedden bejelentett átcsoportosítására vonatkoznak a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre. A találkozóról az TVN24 lengyel hírtelevízió közölt beszámolót.

A nagykövet az orosz átcsoportosítást "fenyegetésnek" minősítette. Úgy értékelte, Lengyelország "inkább defenzív módon" reagált az ukrán válságra. Rámutatott: az európai célpontokra irányított orosz rakéták telepítése nem újdonság, a hidegháború idején a Nyugatnak ugyanezzel a kihívással kellett szembenéznie.

A diplomata hangsúlyozta, a NATO-nak most ugyanúgy kell reagálnia, mint ezt annak idején tette. "Ki kell mondanunk: ha szükség lesz rá, készen állunk szövetségeseink védelmére kelni. Ez azt jelenti, hogy rakétákat - Patriotokat - telepítünk," jelentette ki. Mull ezzel arra utalt, hogy március végén, az Atlantic Resolve fedőnevű NATO-hadgyakorlat keretében közepes hatótávolságú amerikai Patriot rakétarendszereket csoportosítanak át Lengyelországba.

Mull ugyanakkor hangsúlyozta, az ukrán válságot nem katonai úton kell megoldani, a nyomást szankciók révén kell gyakorolni Oroszországra. "Biztosítom magukat, hogy a probléma nem katonai úton rendeződik, diplomáciai megoldásnak kell születnie" - tette hozzá az amerikai nagykövet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.