A nemzetközi helyzet egyre hűvösödik

Moszkva nem telepít rakétákat Kalinyingrádba, ha az USA feladja európai rakétavédelmi tervét

Oroszország nem telepít rakétákat Kalinyingrád körzetébe abban az esetben, ha az Egyesült Államok feladja európai rakétavédelmi tervét - jelezte kedden Szergej Lavrov külügyminiszter.

2008.11.11 19:45MTI

A politikus Moszkvában, az Alexander Stubb finn külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után nyilatkozott. Hangsúlyozta, hogy csak akkor telepítenek Iszkander típusú rakétákat a kalinyingrádi régióba, ha már "fizikailag testet ölt" az amerikai rakétavédelmi rendszer új eleme.

Az Egyesült Államok Csehországba radarállomást, Lengyelországba, az orosz határ közelébe pedig elfogórakétákat telepítene, a komplexum az amerikai felfogás szerint például Iránnal szemben nyújtana védelmet. Lavrov hozzátette: Oroszország felhívta európai uniós partnereinek a figyelmét arra, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer érinti az EU-orosz párbeszédet a biztonsági kérdések területén.

Az európai válasz erre az volt, hogy a téma az Egyesült Államokra és az európai országokra (Csehországra és Lengyelországra) tartozik. Lavrov szerint nem szükséges aggódni. Amennyiben mindenki úgy ítéli meg, hogy olyan biztonsági rendszert kell kiépíteni, amelyik senkinek az érdekeit nem sérti, akkor van idő még egyszer mérlegelni a reális veszélyek mértékét.

Nem egyoldalúan, hanem közösen kell rendezni a kérdést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.