Kalinyingrádban

Egymáson tartják a szemüket: orosz hadgyakorlat, egy időben a NATO-manőverekkel

Kalinyingrád Oroszországnak az orosz területtől teljesen elszigetelt városa, Lengyelország és Litvánia között fekszik.

2014.06.10 11:45MTI
Forrás: youtube.com

Oroszország hadgyakorlatokat tart kalinyingrádi enklávéjában, "hasonlókat" azokhoz, amelyeket a NATO kezdett az orosz határ közelében a balti országokkal - jelentette be kedden az orosz védelmi minisztérium.

"Az orosz védelmi minisztérium által a Kalinyingrád térségbeli manőverekbe bevont résztvevők, erők és eszközök száma, mennyisége hasonló a NATO-országok határtérségi hadgyakorlatába bevontakhoz" - olvasható a minisztérium közleményében. E manőverekre "egy időben" kerül sor a "Baltops" multilaterális haditengerészeti gyakorlattal és az azzal párhuzamos "Kardcsapás" szárazföldi művelettel. A NATO ezeket 2010 óta minden évben megtartja a balti államokban - folytatódik a kommüniké. Kalinyingrád Oroszországnak az orosz területtől teljesen elszigetelt városa, Lengyelország és Litvánia között fekszik.

A NATO-manőverekben az idén mintegy 4700 katona és 800 jármű vesz részt összesen tíz országból, köztük britek, kanadaiak, amerikaiak, finnek és lengyelek. A hadgyakorlatok hétfőn kezdődtek Lettországban, és 20-án a szomszédos Litvániában fejeződnek be.

Oroszországot eredetileg meghívták e manőverekre, de miután Oroszország márciusban magához csatolta a Krím félszigetet, az atlanti szövetség felfüggesztette katonai együttműködését Moszkvával.

"A NATO-nak az a mesterkélt próbálkozása, hogy folytatja kelet felé terjeszkedését és katonai infrastruktúrájának megerősítését a határok, köztük Oroszország határai mentén, a kívánttal ellentétest hatást fog kiváltani" - fejtette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője a finn kollégájával, Erkki Tuomiojával Turkuban tartott hétfő esti találkozó után.

Az atlanti szövetség terjeszkedése "ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket a NATO tagállamai is vállaltak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében, valamint a NATO és Oroszország közötti együttműködés 1997-ben aláírt alapító okiratában - hangsúlyozta az orosz külügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.