Ukrán válság

Kijev 48 órát adott Moszkvának, hogy megmagyarázza a hadgyakorlatot

"Az ukrán határ közelében tartott orosz hadgyakorlatok a korábbinál is nagyobb aggodalomra adnak okot."

2014.04.25 03:38MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Kijev felszólította csütörtökön Moszkvát, hogy 48 órán belül adjon magyarázatot az ukrán határ közelében elkezdett orosz hadgyakorlatra, és tájékoztassa annak részleteiről - jelentette be az ukrán külügyminisztérium. Ukrajna az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet rendelkezéseire hivatkozva közölte: jogosult arra, hogy moszkvai idő szerint szombaton délután 4 óráig felvilágosítást kapjon a hadgyakorlat okáról és részleteiről.

A külügyi tárca közleményében azt rótta fel Moszkvának, hogy megpróbálja befolyásolni az ukrajnai hatóságoknak a kelet-ukrajnai milíciákkal szembeni fellépését. "Az ukrán határ közelében tartott orosz hadgyakorlatok a korábbinál is nagyobb aggodalomra adnak okot, különösen az orosz külügyminiszter azon nyilatkozata fényében, amely félreérthetetlenül utalt arra, hogy az orosz csapatok átléphetik az ukrán határt" - közölte az ukrán külügyminisztérium.

Az ukrán külügyi tárca közleményét Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtöki bejelentése előzte meg, miszerint Moszkva hadgyakorlatot kezdett a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére. A NATO értesülései szerint Oroszország mintegy 40 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.