Konfliktus

Egy osztrák férfi is eltűnt a líbiai olajmezőt ért támadás után

A líbiai olajmezőt ért támadás után nyoma veszett egy osztrák férfinak is, aki a nyolc külföldi eltűnttel együtt egy nemzetközi olajcég, a Vaos (Value Added Oilfield Services) alkalmazottja volt.

2015.03.08 22:30MTI

A líbiai állami olajvállalat még szombaton megerősítette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet Gáni (Ghani) olajmezőt ért támadása során több külföldi, köztük egy cseh és egy osztrák és több Fülöp-szigeteki állampolgár is eltűnt - olvasható a Die Presse című osztrák napilap vasárnap megjelent számában.

A 39 éves felső-ausztriai férfi már Moammer Kadhafi líbiai vezető bukása előtt is az országban dolgozott.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a belügyi, külügyi és védelmi tárca képviselőiből álló válságtörzset hívott össze. A stáb munkáját vezető Michael Linhart, az osztrák külügyminisztérium főtitkára már Tunéziába küldött egy osztrák biztonságpolitikai szakértőt. Ausztria már korábban megszüntette Tripoliban működő képviseletét a Líbiában uralkodó kaotikus helyzet miatt. Emiatt Ausztria a tuniszi nagykövetségén keresztül jár el az ügyben - olvasható a napilapban.

Az osztrák külügyminisztérium közlése szerint jelenleg húsz és harminc között van a Líbiában tartózkodó osztrákok száma, akik javarészt olaj- és biztosítótársaságoknál dolgoznak. Mindannyiukat tájékoztatták már az országban kialakult veszélyes helyzetről, ők azonban úgy döntöttek, hogy folytatják munkájukat.

A pénteki támadásban az IÁ terroristái tizenegy embert öltek meg, közülük hármat lefejeztek.

A líbiai állami olajvállalat működésképtelennek nyilvánított a héten 11 olajmezőt, az összes olajmező mintegy 30 százalékát, miután feltehetően az Iszlám Állam harcosai rajtaütöttek több olajipari létesítményen. Az olajvállalat a romló biztonsági helyzetre hivatkozva jelezte, hogy rajta kívül álló, elháríthatatlan okok miatt nem képes szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.