Felkutatás

Lézerszemű drónnal kutatnak Amazónia eltűnt civilizációi után

A lombsátor alatt lapuló, titokzatos ábrák tanulmányozása hozzásegíthet minket az esőerdők megóvásához.

2015.02.15 14:00ma.hu

A BBC News híre szerint brit és brazil tudósok egy speciális lézeres kamerarendszerrel felszerelt drón segítségével fésülik át az esőerdőt eltűnt civilizációk nyomai után kutatva. A kamera lehetővé teszi, hogy belessenek a lombtakaró alá, és felkutassák azokat a több ezer éves alakzatokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy egykor nagy népcsoportok népesítették be a dzsungel egyes részeit.

freedigitalphotos.net/adam

A projekt legfontosabb célja az, hogy kiderítsék, pontosan mekkora területeket foglaltak el ezek az ősi irodalmak, és jelenlétük mennyire változtatta meg a tájat. Az így kapott adatok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szakemberek olyan erdőgazdálkodási stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek lehetővé tehetik az esőerdők hosszú távú megóvását.

A kutatók az American Association for the Advancement of Science nevű társaság San Jose-i közgyűlésén jelentették be a programot, amelyet 1,7 millió euróval az Európai Kutatási Tanács is támogat.

A kutatók az elmúlt években több száz rejtélyes, a földbe ásott alakzatra bukkantak azokon a területeken, ahol a fakitermeléssel vagy mezőgazdálkodással foglalkozó cégek kiirtották az esőerdőt. Egyelőre senki sem tudja, mit jelképeznek ezek a kör és négyzet alakú vonalak: egyesek szerint ceremóniahelyeket jelölhetnek, mások szerin települések védvonalai lehettek. Egy biztos, emberi közösségek hagyták maguk után őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.