Sokadik a sorban

Már Japán is bezárta jemeni nagykövetségét

Több más országhoz hasonlóan Japán is bezárta jemeni nagykövetségét, és kimenekítette az arab országból diplomáciai személyzetét a biztonsági helyzet romlása miatt.

2015.02.16 09:25MTI

Hajasi Kacujosi japán nagykövet és a képviselet négy másik tisztviselője vasárnap Jemenből a katari fővárosba, Dohába távozott, ahol folytatják munkájukat.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő hétfőn egy tokiói sajtótájékoztatón a lépést azzal magyarázta, hogy a közel-keleti országban "rendkívül súlyos" a biztonsági helyzet.

Az utóbbi napokban hasonló megfontolásból jemeni diplomáciai képviseletének bezárása mellett döntött egyebek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Szaúd-Arábia is.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a múlt héten azt mondta, Jemen az összeomlás szélén táncol azóta, hogy január 22-án Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök és a kormány benyújtotta lemondását a húszi lázadók nyomására. Januárban a síita csoportosulás kiterjesztette Jemenben a fennhatósága alatt lévő területeket, február 6-án pedig feloszlatta a parlamentet, és bejelentette, hogy két éven át ideiglenesen egy elnöki tanács irányítja az országot.

Vasárnap a jemeni síita lázadók tevékenységének elítéléséről szóló javaslatot fogadott el egyhangúlag az ENSZ Biztonsági Tanácsa, felszólítva a húszi fegyvereseket, hogy azonnal mondjanak le a hatalomról, engedjék szabadon az elnököt és üljenek tárgyalóasztalhoz a válság rendezése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.