Amerika után

Nagy-Britannia is bezárta jemeni nagykövetségét

A kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt az Egyesült Államok, majd Nagy-Britannia is bezárta szerdán jemeni nagykövetségét, Franciaország pedig pénteken függeszti fel sajátjának működését. Az amerikai és a brit külképviseletek személyzete elhagyta az arab országot.

2015.02.11 14:58MTI

Mindhárom nyugati ország arra kérte állampolgárait, hogy ne utazzanak Jemenbe, aki pedig ott tartózkodik, az haladéktalanul hagyja el az arab államot. Egy meg nem nevezett diplomáciai forrás közlése szerint más nyugati országok is fontolóra vették nagykövetségük működésének felfüggesztését. Egy keddi közlés szerint a brit, a francia és a német nagykövetségen iratmegsemmisítést hajtottak végre, a helyi alkalmazottakat pedig szabadságra küldték.

A síita húszi lázadók az elmúlt hónapokban ellenőrzésük alá vonták az ország területének nagy részét (az északi tartományokat és a fővárost, Szanaát is), a kormányt múlt héten lemondásra kényszerítették, és Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt azóta házi őrizetben tartják. Pénteken elrendelték a parlament feloszlatását, de ez még nem eldöntött kérdés, mert a többi párt ragaszkodik ahhoz, hogy legalább ez az egy legitim politikai intézmény tovább működjön Jemenben.

A húszi lázadók vezetője, Abdel-Malek al-Húszi kedd esti televíziós beszédében mindazonáltal megpróbálta megnyugtatni a diplomáciai képviseleteket afelől, hogy biztonságban vannak. "A helyzet teljesen biztonságos" - szögezte le.

ENSZ-közvetítéssel hétfőn tárgyalások kezdődtek a szemben álló jemeni felek között a belső konfliktus megoldására, de ezeknek egyelőre nincs eredménye.

Az al-Kaidához kötődő jemeni harcosok egy része közben szakított az Ajman az-Zavahri vezette terrorhálózattal, és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek tett hűségesküt - jelentette Twitter-üzenetekre hivatkozva az iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai szervezet, hozzátéve ugyanakkor, hogy egyelőre nem tudta ellenőrizni ezeknek az üzeneteknek a hitelességét.

Jemen az al-Kaida Arab-félszigeten működő szárnyának (AQAP) bázisa, az AQAP-ot pedig a hálózat legerősebb részének tekintik jelenleg. A Szíria és Irak nagy részét elfoglaló IÁ korábban az ellenőrzése alá akarta vonni az al-Kaidát, de Zavahri elutasította ezt.

Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy továbbra is fellép a jemeni terroristák ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.