Jemen

A síita lázadók elfoglaltak egy kulcsfontosságú tartományt

A síita húszi felkelők keddre elfoglalták Jemen egyik kulcsfontosságú központi tartományát pár nappal azt követően, hogy formálisan magukhoz ragadták a hatalmat - közölték jemeni katonatisztek kedden.

2015.02.10 19:18MTI

Baida tartomány elfoglalásában a húszikat Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű katonák is támogatták. Baidán át vezet az út Dél-Jemenbe és az olajban gazdag keleti vidékre, amelyek még nincsenek a húszik kezén. A húszik a múlt héten feloszlatták a jemeni parlamentet, és házi őrizet alá helyezték Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, valamint a kormány minisztereit.

A Perzsa(Arab)-öböl menti országok államcsínynek minősítették a húszik lépéseit. Száleh 1990-től 2011 végéig volt Jemen államfője. Az országban teljes a politikai zűrzavar. A húszi lázadók tavaly szeptemberben kezdett hadműveleteikkel teljesen megszállták a fővárost, Szanaát, és elfoglalták az elnöki palotát is.

Amerikai illetékesek közlése szerint az Egyesült Államok a biztonsági helyzet romlása és a politikai káosz miatt felfüggeszti jemeni nagykövetségének működését, a diplomatákat kimenekíti az országból.

Az országot sújtó belső konfliktus megoldása érdekében hétfőn ENSZ-közvetítéssel válságtanácskozás kezdődött a szemben álló felek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.