Egyre közelebb kerülnek a fővároshoz

Törzsi fegyveresek elfoglaltak egy jelentős észak-jemeni várost

A síita vallású húszi felkelők kevesebb mint 50 kilométerre vannak az ország fővárosától, Szanaától.

2014.07.08 20:32MTI

Síita törzsi fegyveresek elfoglaltak egy jelentős észak-jemeni várost, Omrant kedden; a több napja folyó harcokban legalább kétszázan meghaltak. A síita vallású húszi felkelők kevesebb mint 50 kilométerre vannak az ország fővárosától, Szanaától.

A húszik azt állítják, hogy ők az iszlamista al-Iszlah (Reform) párthoz lojális fegyveresekkel csaptak össze, és nincs szándékukban elfoglalni a fővárost. Omranból mintegy tízezer család elmenekült, és további ötezer is erre készül.

A húszik újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat. Az imamátusnak az 1962-es katonai puccs vetett véget.

A mostani harcok azután robbantak ki, hogy a múlt héten összeomlott a június 23-án meghirdetett tűzszünet, amelynek felbomlásáért a felek - a húszik és a szunnita muzulmán törzsek - egymást vádolták. A jemeni hadsereg és a légierő ezt követően indított támadást a húszik ellen.

A szunnita muzulmánok vezető tisztségeket töltenek be az al-Iszlah pártban, a hadseregben és a kormányban. Az ország egy másik pontján a szaúdi hatóságok szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai állampolgárságú tagjai támadtak meg a múlt pénteken egy jemeni őrposztot a határon.

A támadásban öt katona és öt fegyveres meghalt. Manszúr al-Turki, a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a támadást hat, körözött szaúdi hajtotta végre. Egyet a hatóságok elfogtak, a többi szökésben van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.