A jemeni légierő

Iszlám szélsőségesekre mértek csapást: hetven halott

A jemeni kormányerők azt követően indították el a légi műveletet az ország északi részében, hogy összeomlott a tűzszünet köztük és a lázadók között.

2014.07.06 08:52MTI
Forrás: youtube.com

Síita muszlim fegyveresekre mért csapást a jemeni légierő szombaton, helyi tisztviselők közlése szerint a támadásban hetvenen meghaltak.

A kormányerők azt követően indították el a légi műveletet az ország északi részében, hogy összeomlott a tűzszünet köztük és a lázadók között. A felkelők szerint mindazonáltal a fegyvernyugvás megsértéséért a kormányhadsereg a felelős, mert egyes egységei a múlt hónapban kötött megállapodást megszegve előretörtek az egyik feszült helyzetű körzetben. A katonaság szóvivője szerint azt követően haladtak előre, hogy a velük szemben állók nem foglaltak el a megállapodásban megjelölt egyes pozíciókat.

A térségben a hírügynökségi beszámolók szerint szunnita politikai erőkhöz kötődő katonai egységek tevékenykednek.

A jemeni kormányhadsereg több fronton harcol a szélsőséges fegyveresek ellen. Az északi lázadások mellett az ország déli részében egy szakadár mozgalommal kell küzdenie, és Jemen-szerte egyre aktívabb az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is.

Az al-Kaida emberei a hét végén megpróbáltak átszökni a szomszédos Szaúd-Arábiába is, ám a hatfős csapat tagjai közül hármat megöltek az általuk megtámadott határátkelőhelyen, egy negyediket pedig később sebesülten fogtak el. Kettejüknek sikerült áthatolniuk a határon, és bejutottak egy kormányzati épületbe is Szaúd-Arábia déli részében, de ott felrobbantották magukat, mert a biztonsági erők bekerítették őket. A jelentések szerint ebben az incidensben más nem sebesült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.