Átalakította a jemeni elnök

Elsöpörte a népharag a kormányt - az áramszünetek miatt

Ismeretlenek rendre megrongálják a magas feszültségű távvezetékeket a 23 milliós ország keleti részén, és akadályozzák a szakembereket a helyreállításban.

2014.06.11 17:46MTI
Forrás: youtube.com

A jemeni államfő átalakította szerdán a kormányt, mert egyre dühösebb a lakosság a kiterjedt áramszünetek, az üzemanyaghiány és a magas árak miatt.

Abed Rabbo Manszúr Hádi hat minisztert cserélt le, köztük az olajiparit és a villamosenergetikait. Szerda reggel, még a kormányátalakítás bejelentése előtt több száz tüntető gyűlt az államfő háza elé.

A jemeni áramszüneteket - amelyek olykor az egész országot sújtják - szabotázsakciók okozzák. Ismeretlenek rendre megrongálják a magas feszültségű távvezetékeket a 23 milliós ország keleti részén, és akadályozzák a szakembereket a helyreállításban. Az üzemanyagot szállító tartálykocsikat is támadják, főként az ország fővárosába tartókat. Emiatt Szanaa lakosainak életét az utóbbi napokban nem csak áram-, de benzinhiány is keseríti, a kutak előtt több órát kénytelenek várakozni az autósok.

Ugyancsak szerdán az elnöki gárda katonái megszállták a Yemen Today nevű tévéállomást, hogy leállíttassák adását. Az akciót a kormány rendelte el, arra hivatkozva, hogy a tévécsatorna társadalmi elégedetlenséget szít. A csatornáról úgy tudni, hogy az elűzött előző jemeni elnökhöz áll közel.

Jemen a legszegényebb arab ország, lakosainak 40 százaléka kevesebb mint napi 2 dollárból (450 forintból) tengődik. Az ország nyomorúságát tetézi, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet már egy évtizede szinte megszakítás nélkül merényleteket és támadásokat hajt végre a kormányerők ellen. Mindezek mellett törzsi és vallási indíttatású konfliktusok is nehezítik Jemenben a közbéke megteremtését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.