Nagyon rossz a biztonsági helyzet

Újabb bezárt nagykövetség Jemenben

Több más ország után szombaton az Egyesült Arab Emírségek is bezárta jemeni nagykövetségét a kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt.

2015.02.14 09:22MTI

A politikai és biztonsági helyzet romlása miatt a héten az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország mellett Szaúd-Arábia is felfüggesztette szanaai nagykövetségének tevékenységét. A mostani az első eset, hogy egy arab ország bezárja jemeni képviseletét.

Biztonsági források eközben arról számoltak be, hogy a szunnita törzsi harcosok és a síita felkelők közötti összecsapások szombaton is folytatódtak Jemenben. A harcokban legalább huszonhat ember életét vesztette az ország déli részében.

A jemeni fővárost szeptemberben Irán által támogatott síita húszi felkelők foglalták el, akik januárban megszállták az elnöki palotát is. A húszik a múlt héten feloszlatták a parlamentet, és házi őrizet alá helyezték Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, valamint a kormány minisztereit.

A Perzsa-(Arab-)öböl menti országok államcsínynek minősítették a lázadók lépéseit. Az ENSZ néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy Jemen a belháború szélére sodródott és a káosz kedvez az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi erősödésének.

A világszervezet közvetítésével hétfőn tárgyalások kezdődtek a szemben álló jemeni felek között a belső konfliktus megoldására, de ezeknek egyelőre nincs eredménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.