Gondatlanságból elkövetett emberölés

Nyolc évet kapott a hongkongi hajóskapitány

Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában bűnösnek találta és nyolc év börtönre ítélte egy bíróság hétfőn azt a hajóskapitányt, akit felelősnek tartanak az utóbbi évtizedek legsúlyosabb - 39 halálos áldozatot követelő - hongkongi tengeri balesetéért.

2015.02.16 09:15MTI

2012. október elsején, Kína nemzeti ünnepén a Hong Kong Electric vállalat a szokásos Victoria-öbölbeli tűzijáték megtekintésére vitte munkatársait és azok családtagjait saját tulajdonában lévő hajóján. Az esti órákban, amikor egy komphajóval összeütközött, több mint száz ember zuhant a vízbe.

A Lamma IV nevű hajó rendkívül gyorsan elsüllyedt, míg a Sea Smooth nevű komp folytatta útját utasaival. A balesetben 39 ember, köztük nyolc gyerek vesztette életét. Az ügyben eljáró bíróság hatvannapos tárgyalás után Laj Szaj-minget, a Sea Smooth kapitányát találta a fő felelősnek a balesetért, Csou Cse-vajra, a Lamma IV kapitányára mindössze kilenc hónapos börtönbüntetést szabott ki veszélyeztetés vétsége miatt - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap.

A két kapitányt 39 rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. Mindketten óvadék fejében, szabadlábon védekezhettek. Korábbi jelentések arról számoltak be, hogy egyik vízi jármű sem volt megfelelően kivilágítva, a vállalati hajón pedig kevés volt a mentőmellény és a mentőcsónak. Sajtóhírek szerint több mint negyven év óta ez volt a legsúlyosabb vízi baleset Hongkongban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.