Sencsou-9

Gyermeke született Kína első űrhajósnőjének

A kínai hadsereg 37 éves tisztje, aki az ország 21 űrhajósából egyetlenként parlamenti képviselői is, gyermeke születéséről egy hivatalos rendezvényen számolt be a héten.

2015.02.13 22:30MTI

Anya lett Kína első űrhajósnője, Liu Jang, de már készül is következő küldetésére - írta a helyi média a Sencsou-9 űrhajó népszerű asztronautájáról pénteken.

A kínai hadsereg 37 éves tisztje, aki az ország 21 űrhajósából egyetlenként parlamenti képviselői is, gyermeke születéséről egy hivatalos rendezvényen számolt be a héten. A kínai online médiában hamar elterjedt a hír, és mindenki azt találgatja, fia vagy lánya született Liuéknak.

A China Daily című angol nyelvű napilap összeállításából kiderült, annak idején, amikor a 2000-es évek elején női űrhajósokat kerestek, a házasságban élő, esetleg gyermekes nők körében kutattak. Nyilvánosan ugyan nem hangoztatták, de a szakemberek nem tudták pontosan, hogy az űrbéli körülmények milyen hatással vannak a nők szervezetére. A kutatók szerint ugyanakkor a sugárzás nagyobb veszélyt jelenthet a férfiakra, mint a nőkre.

Liu Jang őrnagy 2012. június 16-án Csing Haj-peng parancsnok és Liu Vang kutatóűrhajós társaságában emelkedett a magasba Kína első háromszemélyes űrhajójával. Ők hajtottak végre első ízben összekapcsolódást a Tienkung-1 űrállomással. A vadászpilóta Liu mögött akkor már csaknem 1700 óra repülés volt. Az űrből 13 nap után tértek vissza.

Kína 2003-ban küldött először önállóan asztronautát az űrbe, a világon harmadikként az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után. Az első nő, aki megjárta az űrt, Valentyina Tyereskova volt 1963-ban. Az amerikai Sally Ride húsz év múlva követte. A Földet elhagyó 536 űrhajósból 59 volt nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.