Terrorcsoport létrehozása miatt

Börtönbüntetésre ítélték egy belgiumi iszlamista csoport vezetőjét és több tagját

Terrorcsoport létrehozásában mondta ki bűnösnek egy belgiumi bíróság szerdán a Sharia4Belgium nevű iszlamista csoport vezetőjét és mintegy negyven tagját, és többeket közülük börtönre ítélt.

2015.02.11 15:35MTI

A perben, amely a januári párizsi merényletek óta megerősített biztonsági intézkedések közepette folytatódott, az antwerpeni büntetőbíróság 12 évi börtönre ítélte a 32 éves Fouad Belkacemet, a csoport ideológusát és vezető hitszónokát az önkéntesek Szíriába történő toborzásában élen járó szervezet vezetéséért. "Belkacem felelős a fiatalok radikalizálódásáért és a szalafista harcra való felkészítéséért" - indokolta az ítéletet a bíró.

A Sharia4Belgium fiatalokat toborzott a fegyveres harcra, és megszervezte Szíriába utazásukat - tette hozzá a bíró.

Az ügyész 15 évi börtön kiszabását kérte Belkacemre. Hét másik vádlottat háromtól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélt a bíróság, többen pedig felfüggesztett büntetést kaptak. A vádlottak közül csak kilencen jelentek meg a bíróságon. Egy vádlott egészségügyi okok miatt maradt távol.

További harmincheten jelenleg is Szíriában tartózkodnak, vagy nem élnek. A vádlottak közül többeket kegyetlenkedések elkövetésével is gyanúsítottak. Valamennyien felmentésüket kérték, arra hivatkozva, hogy emberbaráti célból utaztak Szíriába, illetve a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni - szerintük legitim - harcban akartak részt venni.

A bíróság a távollévők felett is ítélkezett: két vezető iszlamistát 15 évi börtönre ítéltek, az egyszerű tagokat ötévi börtönnel sújtották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.