EU-csúcs

Magyar álláspont: a terrorizmus nem függetleníthető az illegális migráció kérdésétől

A brüsszeli megbeszélés egyik fő témája a csütörtöki nem hivatalos EU-csúcstalálkozó előkészítése volt, azon belül a biztonsággal, illetve terrorizmussal kapcsolatos kérdések áttekintése.

2015.02.10 18:42MTI

Magyar álláspont szerint a terrorizmus problémája nem függetleníthető a migráció kérdésétől - hangsúlyozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős államtitkára kedden Brüsszelben magyar újságíróknak, miután részt vett az uniós országok európai ügyekben illetékes tárcavezetőinek tanácskozásán.

A keddi megbeszélés egyik fő témája a csütörtöki nem hivatalos EU-csúcstalálkozó előkészítése volt, azon belül a biztonsággal, illetve terrorizmussal kapcsolatos kérdések áttekintése.

Takács Szabolcs az ülésen - mint arról beszámolt - elmondta: Magyarország egyetért az együttműködés fokozásával ebben a kérdéskörben, és támogatja azt, hogy az Európai Parlament is folytasson érdemi vitát a légiutas-adatbázisok megosztásáról, illetve a potenciális veszélyt jelentő személyek kiszűrését célzó információcseréről.

A magyar államtitkár szerint fontos, hogy a terrorveszéllyel kapcsolatban előállt helyzetnek a schengeni vívmányok - a szabad mozgás garanciái - ne essenek áldozatául. "Nekünk a legnagyobb kihívás az, hogy az Európai Unió, illetve a schengeni térség külső határait kell megerősíteni és megvédeni" - emelte ki Takács Szabolcs. "Elmondtam a partnereimnek azt is, hogy Magyarország (...) rendkívül komoly problémákkal küzd az illegális migráció tekintetében" - mondta az államtitkár. Üdvözölte azt, hogy a csütörtökön a csúcstalálkozón elfogadandó közös állásfoglalásban "a biztonsági párbeszéd földrajzi rádiuszát nem csak a közel-keleti, illetve az észak-afrikai térségre vonatkoztatjuk, hanem a jövőben a nyugat-balkáni térségben található országokkal is sokkal hangsúlyosabb, érdemibb párbeszédet szeretnénk folytatni biztonsági kérdésekről".

Takács Szabolcs Közép-Európát érzékeny térségnek nevezte abból a szempontból, hogy feltételezhetően tranzitútvonalként szolgál olyan szélsőségeseknek, akik a közel-keleti válságövezetekbe tartanak, illetve onnan térnek haza. Ezzel támasztotta alá azt a kijelentését, hogy "mi nem tudjuk a terrorizmus kérdéskörét elszakítani az illegális migráció kérdéskörétől". Szerinte ha érdemi vita a cél, és minden szegmensre ki akarnak térni, akkor "nem lehet a fejünket a homokba dugni", az illegális migráció is része a közösen kezelendő problémának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.