Terrorelhárítás

Sony-hackertámadás: az USA központi kiberbiztonsági ügynökséget indít

A csúcsügynökség feladata az Amerikai elleni számítógépes támadások felderítése, elhárítása és megtorlása lesz.

2015.02.11 07:01ma.hu

A Washington Post szerint a Fehér Ház kedden, a washingtoni Wilson Centerben jelenti be egy új hírszerző ügynökség elindítását, amelynekkizárólagos feladata a Sony Pictures ellen indított tavaly novemberi hackertámadáshoz hasonló fenyegetések felderítése, az információk megosztása, illetve az akciók elhárítása és megtorlása lesz.

Az ötvenfős stábbal, 35 millió dolláros költségvetésből felálló Cyber Threat Intelligence Integration Center (CTIIC) a lap szerint a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság részeként működik majd. A csoport legfontosabb feladta az lesz, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tapasztalatait hasznosítva, jelentősen javítsa az Egyesült Államok kiberbiztonságát. A World Trade Center elleni, több ezer ember életét követelő támadást sokak szerint éppen a hírszerzés hibája miatt nem tudták idően felderíteni és megakadályozni a hatóságok. 

Shutterstock fotó - Everett Collection

Az új ügynökség a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) mintájára építik fel. Feladatai közé tartozik majd a számítógépes támadások elemzése, és a válaszcsapások megszervezése is.

A kiberfenyegetés napjaink egyik legnagyobb fenyegetése, éppen ezért az új hírszerzési ügynökség felállítása a törvényhozók és a végrehajtó szervezetek számára egyaránt komoly segítséget jelent majd” – jelentette ki a lapnak nyilatkozva Lisa Monaco, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója. "Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ugyanazzal az integrált, minden szükséges eszközt és megoldást egyesítő taktikával védekezzünk a kibertámadások ellen, amit a terrorizmuselleni harcban is felhasználunk.

Monaco hónapok óta szorgalmazza a CTIIC létrehozását, de az elnök csak decemberben, a Sony Pictures elleni támadás után adott zöld utat az ügynökség felállításának. A tanácsadós hangsúlyozta: ahogy ez eset is bebizonyította, szükség van egy olyan központi szervezetre, amely képes a különféle ügynökségek – köztük az FBI, az NSA és a CIA – által megszerzett információk elemzésére és áttekintésére.

Obama néhány héttel ezelőtt jelentett be egy olyan intézkedéscsomagot, amely az eddiginél szigorúbb védelmet biztosít azoknak a vállalatoknak a számára, amelyek a kibertámadások után hajlandók megosztani az adataikat a szövetségi ügynökségekkel. Mint mondta, bízik abban, hogy az információk megosztásával jobban koordinálhatóvá válnak a hackertámadások elleni válaszlépések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.