Légifutár

Drogcsempészet drónnal

Közel három kilogramm metamfetamint próbáltak átcsempészni a határon egy igazi 21. századi módszerrel. Sikerrel járt a drón, vagy mégsem ez lesz a jövő kábítószer-terjesztő módszere? Kattintson, és mindenre fény derül!

2015.01.24 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

A mexikói Tijuana és az amerikai San Ysidro közötti területen repült át az a hatrotoros drón, mely 2,7 kilogrammnyi metamfetamint szállított vázára erősítve. Az előbbi város rendőrei találtak rá, a masina ugyanis nem tudta végrehajtani feladatát, és egy tijuanai parkolóba zuhant.

A csempészet egyidős a mindenkori hatalom különböző tiltó határozataival, a csempészek pedig mindig is kreatívnak bizonyultak az illegálisnak minősített anyagok, termékek célcsoporthoz való eljuttatásában. Az amerikai-mexikói határon való átjutáshoz használtak már katapultot, ultrakönnyű repülőgépet és pneumatikus (nagynyomású) ágyúkat is.

Persze az amerikaiakat sem kell félteni: már többször megpróbáltak kábítószert, telefonokat és cigarettát becsempészni börtönökbe. Igaz, ez a módszer még nem annyira elterjedt, mint a mexikói drón-drogfutáré. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség, a DEA szerint a határt legalább 150 alkalommal szelték már át illegális árut szállító repülő szerkezetek 2012 óta. Szintén a DEA állítja, hogy a mexikói kartelleknek megvannak a saját szakembereik, akik saját "csempészdrónokat" készítenek.

Visszatérve a konkrét esetre: a tijuanai rendőrség közlése értelmében a lezuhant drónt úgy programozták, hogy automatikusan repüljön az előre megadott koordinátákra, vagyis indítását követően senkinek sem kellett irányítania. Habár ez az amerikai légiirányítási szabályzat megsértésének számít, mivel amúgy is bűncselekményt követett el a drogot átcsempészni vágyó bűnöző, valószínűleg nem voltak emiatt álmatlan éjszakái.

A közel 3 kilogramm metamfetamin elvesztése miatt már annál inkább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.