Drogcsempészek irányították az állatokat

Már tiszták a heroinfüggő elefántok

Hosszú küzdelem volt, de az állatvédők szerint mostanra sikerült teljesen tisztává válnia annak a négy elefántnak, amelyek kemény heroinfüggővé váltak a drogcsempészek miatt.

2014.07.30 16:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Aduldej (Képünk illusztráció!)

Súlyos heroinfüggőként találtak rá a természetvédők négy elefántra Kína délnyugati részén, az állatokat több hónapon keresztül kellett metadonnal kezelni, míg végül mostanra kimondhatták: a csapat készen áll arra, hogy visszatérjen az elefánt-társadalomba. Az aktivisták szerint, akik egy tenyésztési központban küzdöttek az állatokért, azt mondták: a kínai-mianmari határon egyre több elefánt esik így a drogkereskedő triádok áldozatává: heroinnal keverik az etetésre szánt banánt, és néhány adag után az elefántok már annyira várják a következő dózist, hogy sokkal könnyebb irányítani őket, mint a nem függő társaikat.

Chen Jiming, a tenyésztési központ vezetője emlékeztetett arra, hogy a törvény már kellő szigorral lép fel az elefántvadászok ellen, rájuk akár halál is kiszabható, ugyanakkor arra semmilyen szankció nincs, ha valaki heroinos banánnal etet.és drogfüggővé tesz egy vadon élő elefántot. "Ez egy nagyon fontos kérdés, amit meg kell oldani" - jegyezte meg. A most leszoktatott elefántok mögött egy év kemény folyamat van, aminek a végén egy védett területre kerülnek, ahol 250 másik vadon élő elefánthoz csatlakozhatnak és akár családot is alapíthatnak.

Az első drogfüggő elefántról szóló jelentés 2005-ben látott napvilágot, a rendőrség azt mondja, azóta szinte ellenőrizhetetlen méreteket öltött a heroinos elefántok száma. Az egyetlen módszer a leszoktatásra a metadon, amiből mintegy ötször akkora mennyiségre van szükség, mint egy ember esetében, és csak fokozatosan lehet elhagyni, amit az első állatoknál még nagyon óvatosan kísérleteztek ki, mára azonban kialakult a megfelelő módszer - számolt be a Daily Mirror.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.