Egyiptom

Murszinak egyre több van a számláján - halálbüntetés is várhat rá

Kémkedés vádja miatt újabb per indul Egyiptomban a tavaly nyáron elmozdított Mohamed Murszi iszlamista exelnök ellen.

2014.09.06 16:17MTI
Fotó: Facebook/Mohammad Mursi

Hisám Barakát főügyész szombaton megjelent közleménye szerint Murszi elnöksége idején kényes, a nemzetbiztonságot közvetlenül érintő dokumentumokat juttatott el Katarba a - katari tulajdonú - al-Dzsazíra pánarab hírtévén keresztül. Az ügyben kilenc további gyanúsítottat is perbe fognak.

A vádak szerint a szigorúan titkos iratok kényes adatokat tartalmaztak egyebek mellett a fegyveres erőkről, a titkosszolgálatról és a katonai hírszerzésről. A főügyész már augusztus 27-én úgy határozott, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Ügyészségi nyomozók még aznap ki akarták kérdezni a tavaly július 3-i megbuktatása óta egyébként is rács mögött ülő Murszit, aki azonban nem volt hajlandó velük szóba állni.

Murszival szemben jelenleg több olyan eljárás is folyik - egyebek mellett kémkedésért, és emberölésre felbujtásért -, amelyek esetében akár halálbüntetést is kaphat. Murszinak a jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által - akkor még hadsereg-főparancsnokként - levezényelt tavalyi elmozdítása óta válságban van Katar és Egyiptom kapcsolata. Előbbi a kairói eseményeket államcsínynek nevezte, és továbbra is támogatja a Murszi mögött álló, Egyiptomban időközben terrorcsoportnak nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetet.

Kairóban nemrég az al-Dzsazíra több újságíróját 7-től 10 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték terrorizmussal kapcsolatos vádakkal. A váratlanul súlyos ítéletek világszerte felháborodást váltottak ki, azok nemzetközi emberi jogi szervezetek és több nyugati kormányképviselő szerint politikai indíttatásból születtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.