Még mindig Murszi

Újabb halottak Egyiptomban

Az egyiptomi évfordulós tüntetések második napján is emberek haltak meg.

2014.08.16 08:35MTI
Forrás: Wikipedia

Legkevesebb hárman életüket vesztették, több tucat ember pedig megsebesült pénteken Kairóban és Gízában a tavaly nyáron megbuktatott iszlamista Mohamed Murszi elnök támogatói és a biztonsági erők közti összecsapásokban.

A tüntetők a pénteki ima után Egyiptom több tartományában is az utcára vonultak, "Szíszi nem az én elnököm!" és egyéb kormány- és hadseregellenes szlogeneket kántálva. Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi államfő vezényelte le Murszi elmozdítását, akkor még a fegyveres erők főparancsnokaként.

Sajtójelentések szerint a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom mintegy száz tagját vették őrizetbe pénteken. Az al-Ahrám című, kormányközeli napilap online kiadásában arról adott hírt, hogy egy rendőrtisztet a fővárosban lőfegyverrel sebesítettek meg, miközben megpróbálta megakadályozni, hogy a demonstrálók felgyújtsanak egy benzinkutat.

A második napja tartó zavargások kiváltó oka a tavaly nyári tüntetések több száz halálos áldozatot követelő feloszlatásának csütörtöki évfordulója.

A Nemzeti Szövetség a Jogszerűség Támogatásáért nevű, iszlamista csoportokból álló mozgalom Murszi híveit arra szólította fel, hogy az évforduló alkalmából minél nagyobb számban vonuljanak a tavalyi tiltakozóakciók helyszíneire.

Az ország első demokratikus úton választott elnökének elmozdítása elleni mozgalom jelképévé vált kairói Rábaa al-Adavíja teret a tiltakozók tavaly közel másfél hónapig tartották megszállva, mielőtt a biztonsági erők buldózerek és lőfegyverek segítségével felszámolták a tüntetést. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium adatai szerint közel hatszáz demonstráló és negyvenhárom biztonsági vesztette életét a több mint tíz órán át tartó akcióban. Nemzetközi emberi jogi források több, mint ezer áldozatról szólnak.

Csütörtökön különböző közösségi oldalakon elterjedt egy video, amelyen egy tucatnyi álarcos fegyveres látható. A szélsőségesek a felvételen hangsúlyozzák, hogy nem a hatóságok által terrorcsoporttá nyilvánított Muzulmán Testvériséghez tartoznak, amelyet elítélnek, amiért az erőszakmentes küzdelmet tűzte zászlajára. Az álarcosok bejelentették, hogy merényleteket fognak végrehajtani a főváros déli részén szolgáló rendvédelmisek ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.