Maláj utasszállító

Az EBESZ "kitiltásával" fenyegetőznek a szakadárok

A "Donyecki Népköztársaság" a Reutershez eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy az EBESZ "az Egyesült Államok és Ukrajna érdekeit szolgálja".

2014.07.29 20:48MTI
Forrás: youtube.com

Azzal fenyegették meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet kedden a kelet-ukrajnai szakadárok, hogy "kitiltják" megfigyelőit a másfél hete lezuhant malajziai utasszállító repülőgép becsapódásának helyszínéről.

Az oroszbarát felkelők által önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" a Reuters brit hírügynökséghez eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy az EBESZ "az Egyesült Államok és Ukrajna érdekeit szolgálja". A felkelők egyúttal közölték, hogy szándékukban áll felfüggeszteni az együttműködést az 57 államot, köztük Oroszországot is tömörítő szervezettel.

"Az EBESZ a kezdetektől fogva nem volt semleges fél, és Ukrajna érdekében lépett fel. Az EBESZ, mint kiderült, teljes mértékben az Egyesült Államok által irányított rendszer" - írták a szakadárok közleményükben.

Az EBESZ megfigyelői, illetve a július 17-i katasztrófa kivizsgálásával megbízott holland és ausztrál szakértők már eddig is arra panaszkodtak, hogy nem tudnak eljutni a gép lezuhanásának helyszínére. Egy esetben a szakadárok a levegőbe lővöldözve űzték el az EBESZ megfigyelőit a helyszínről. Az utóbbi napokban a becsapódás helyszínének környékén folyó heves harcok miatt nem juthattak el a szakértők a gép roncsaihoz, ahol másfél héttel a tragédia után még több tucat áldozat holtteste hever.

A kijevi vezetés és a szakadárok egymást vádolták a katasztrófa kivizsgálásának akadályozásával, illetve annak okozásával.

A maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen Donyeck megyében, a Toreztől nem messze fekvő Hrabove település közelében. A fedélzetén tartózkodó 298 személyből senki sem élte túl a katasztrófát.

Az Egyesült Államok és Ukrajna szerint a gépet szakadárok lőtték le orosz légvédelmi rendszerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.