Ukrán válság

Beismerték az ukrán szakadárok a maláj gép lelövését

Egy ukrajnai szakadár harcos elismerte, hogy ők lőtték le múlt csütörtökön a malajziai utasszállítót Kelet-Ukrajna felett.

2014.07.26 08:35MTI
Forrás: Youtube

Az AP pénteken arról számolt be, hogy egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú, "a donyecki lázadók vezetőségének legbelsőbb köreihez közvetlen hozzáféréssel rendelkező" szakadár megerősítette neki, hogy a maláj gépet egy Sznizsne városának közelében felállított Buk rendszerrel lőtték le tévedésből. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép.

Állítása szerint az akcióért a szakadárok egy jenakijevói egysége a felelős, amely település a februárban a kijevi tüntetések közepette elmenekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök szülőfaluja. Az egység tagjai fele-fele arányban ukrán és orosz állampolgárok, utóbbiak között sokan az Orosz Távol-Keletről, Szahalin szigetéről származnak.

Az AP által meginterjúvolt szakadár arról nem beszélt, hogy az orosz kormány vállalt-e bármilyen szerepet a támadásban. A hírügynökség szerint a szakadár által elmondottak egybevágnak az ukrán titkosszolgálat által korábban közzétett lehallgatott telefonbeszélgetésekkel, amelyeken állítólag szakadárok elismerik, hogy tévedésből ők lőtték le a maláj gépet.

Az AP által megszólaltatott sznizsnei lakosok megerősítették, hogy a katasztrófa napján egy Buk rakétarendszer volt a városban, ennek állítólag még látszanak a nyomai az aszfalton.

A hírügynökség azt is felidézte, hogy július 17-én, a katasztrófa napján egy riportere arról számolt be, Sznizsne mellett egy benzinkútnál hét harckocsit és egy Buk rendszert látott, amely a szakadárok birtokában volt. A Buk délután egy után civil autókkal konvojban áthaladt a városon.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatán 298 ember utazott, mindannyian életüket vesztették a gép lezuhanásakor. Az ukrán hatóságok és az Egyesült Államok szerint a felkelők lőtték le a gépet, de a szakadárok ezt hivatalosan tagadják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.