Terrorizmus

Iszlamisták csaptak össze a hadsereggel Bengáziban, több halott

Legkevesebb tizenhatan meghaltak, nyolcvanhatan megsebesültek a kelet-líbiai Bengáziban a líbiai hadsereg és iszlamista csoportok összecsapásaiban.

2014.07.22 08:38MTI

A halottak között három civilt azonosítottak, köztük egy egyiptomi állampolgárt, akinek a lakását rakétatalálat érte - mondta egy kórházi forrás.

A katonaság illetékese közölte, líbiai iszlamista milíciák szövetsége, az úgynevezett Bengázi Forradalmárok Súra Tanácsa támadott a hadsereg egyik kaszárnyájára Bengázira. A városban szinte mindennaposak az összecsapások a hadsereg és a radikális csoportok, például az Anszár as-Saría líbiai dzsihadista szervezet között. Ez utóbbit Washington terrorszervezetként tartja számon.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban május óta rosszabbodott a biztonsági helyzet, amikor Halifa Haftár líbiai lázadó tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamista milíciák ellen, arra hivatkozva, hogy a gyenge kormány képtelen rendet tenni Líbiában. A tábornokot a líbiai hadsereg számos egysége támogatja. Bengázi egyes részei azóta csatatérré változtak, és a harcokat még a ramadán szent hónapja alatt sem szüntették be.

Ezzel párhuzamosan július 13. óta véres összecsapások zajlanak egymással rivalizáló milíciák között a tripoli repülőtér ellenőrzéséért. A líbiai egészségügyi minisztérium szerint eddig legkevesebb 47 ember meghalt, és mintegy 120 megsebesült a harcokban.

A Líbiában kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.