Patriot-rakétával lőtték le

Izrael megsemmisített egy palesztin területről érkező drónt

Az izraeli hadsereg hétfő reggel Asdodnál lelőtt egy pilóta nélküli repülőt (drónt), amely palesztin területről érkezett.

2014.07.14 10:24MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A tengerpartnál észlelt drónt egy Patriot rakétával semmisítették meg a levegőben - áll a hadsereg közleményében.

A katonai adatok szerint éjfél óta húsz rakétát indítottak Izraelbe a palesztin fennhatóságú Gázai övezetből, ebből hetet elfogott a Vaskupola nevű védelmi rendszer. A reggel kilőtt rakéták száma mindazonáltal csökkenést mutat az előző napokhoz képest.

Az elmúlt hat napban összesen 971 rakétatámadás történt. Az izraeli hadsereg - saját állítása szerint - eddig 1320 "terrorista állásra" csapott le a hat napja folyó légicsapások során.

Az izraeli erők éjjel mintegy negyven katonai célpontot támadtak a Gázai övezetben. Egyebek mellett csapást mértek a Hamász radikális palesztin szervezet három kiképzőtáborára.

Egy Gázából kilőtt rakéta vasárnap reggel károkat okozott az övezetet ellátó elektromos hálózat Izraelben lévő részeiben, ezért 70 ezer ember maradt áram nélkül a területen.

Ezzel párhuzamosan a ciszjordániai Hebron városában izraeli fegyvertűz végzett egy palesztin fiatallal hétfőn. Jelentések szerint a haláleset izraeli katonák és őket kővel dobáló palesztinok összetűzése során történt. Bár a sebesült fiú nem volt menthetetlen állapotban, a katonák nem engedték, hogy a mentők elvigyék, ezért elvérzett.

Szintén Ciszjordániában az izraeli hatóságok hétfőn 22 embert vettek őrizetbe annak a három izraeli fiatalnak a meggyilkolásával kapcsolatban, akiknek az elrablását követően kiújult az izraeli-palesztin konfliktus. A múlt kedden kitört válságban eddig 172 palesztin vesztette életét és 1260-an sebesültek meg a palesztin hatóságok szerint.

Az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn vitatta a palesztinok által közölt számokat, azt állítva, hogy azok nem objektívek. Izraeli oldalon hárman sebesültek meg súlyosan, de haláleset nem történt.

Az ENSZ közlése szerint a konfliktus miatt 17 ezer ember keresett menedéket a világszervezet létesítményeiben, és ezrek próbálják meg elhagyni a Gázai övezet északi részét. Az ENSZ azt is közölte, hogy a palesztin áldozatok 77 százaléka civil volt.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az amerikai CBS hírcsatornának azt mondta: "Sajnáljuk a véletlen civil áldozatokat, de az ilyen halálesetekért minden felelősség a Hamászt terheli".

Katonai elemzők az AP amerikai hírügynökségnek azt mondták: Izrael célja, hogy akkora károkat okozzon a Hamásznak, hogy azok elrettentsék a palesztin szervezetet a további rakétatámadásoktól.

"Nem lehet kiütni a Hamászt, a helyzet bonyolultabb. (De) ha az ellenség látja, a fájdalom térképét, el kell gondolkodnia" - idézett egy név nélkül nyilatkozó, a harcokban részt vevő egy magas rangú izraeli tisztet az AP.

A harcok miatt Szaúd-Arábia hétfőn bejelentette, hogy 39 millió dolláros (8,8 milliárd forintos) segélyt juttat el a Gázai övezetbe a palesztin vörösfélholdon keresztül. Az összegből a gázai palesztinok "legsürgetőbb szükségleteit" és orvosi ellátásukat finanszírozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.