Nem menekülhetnek

Porosenko: a rakétatámadás elkövetőit felkutatjuk és elpusztítjuk

"Minden egyes (megölt ukrán) katona életéért a sajátjaik százaival fognak fizetni a fegyveresek. Egyetlen terrorista sem menekülhet a felelősségre vonás elől, mindegyik meg fogja kapni, amit megérdemel."

2014.07.11 17:51MTI
freedigitalphotos.net/jscreationzs

Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette pénteken, hogy Kijev "felkutatja és elpusztítja" azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik a nap folyamán - egyes, utóbb hivatalosan cáfolt médiajelentések szerint - harminc katonát megöltek egy rakétatámadással az ország keleti részén. A hivatalos jelentés szerint 19 katona életét követelte a támadás.

"Minden egyes (megölt ukrán) katona életéért a sajátjaik százaival fognak fizetni a fegyveresek. Egyetlen terrorista sem menekülhet a felelősségre vonás elől, mindegyik meg fogja kapni, amit megérdemel" - írta Porosenko a honlapján közzétett közleményében.

A szakadárok jelentések szerint Grad sorozatvetővel lőtték a "terrorellenes műveletben" részt vevő ukrán biztonsági erők egy táborát. Az Ukrajinszka Pravda című ukrán lap honlapján megjelent tudósítás szerint a támadásban, amely az újság szerint Rovenyki településtől 17 kilométerre délkeletre történt, 19 ukrán katona veszítette életét.

Jurij Sztec, az Ukrán Nemzeti Gárda biztonsági tájékoztatási főosztályának vezetője elmondta a lapnak, hogy rajtuk kívül az elmúlt 24 órában további két ukrán katona és két határőr esett el. Ezeket a veszteségadatokat a védelmi minisztérium és a határőrség is megerősítette. Így az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg összes vesztesége halottakban 23 fő.

A rakétatámadásban állítólag meghalt 30 ukrán katonára vonatkozóan Sztec azt mondta, utánajárnak, hogy honnan származik ez az információ. Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán terrorellenes hadművelet szóvivője cáfolta a nagyszámú halottról szóló médiajelentéseket. Ő is 23 halottról és 93 sebesültről tud. Az UNIAN ukrán hírügynökség is úgy értesült, hogy a rakétatámadásban 19-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 93.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a szakadár fegyveresek több mint 15 kilométeres távolságból lőtték rakétával az ukrán katonák táborát. Az ukrán légierő légicsapással válaszolt a támadásra.

Onufrij metropolita, a moszkvai patriarkátus fensőbbségét elismerő ukrán ortodox egyház vezetője fegyverletételre szólította fel a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelőket. Honlapján közzétett pénteki nyilatkozatában a főpap az ukrán egyházak és vallási szervezetek tanácsára hivatkozott, amely "az elmúlt hetekben támogatását fejezte ki Petro Porosenkónak a konfliktus rendezésével kapcsolatos álláspontja iránt, és kinyilvánította, hogy kész hozzájárulni az ukrán elnök béketervének megvalósításához".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.