Legálisan

Idén nagyjából 130 tonnányi marihuánára lenne kereslet Coloradóban

Ennek a mennyiségnek a 90 százalékát az állam lakói fogyasztanák el, a látogatók 9 tonnányit vásárolnának.

2014.07.10 08:42MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Idén nagyjából 130 tonnányi marihuánára lenne kereslet az egyesült államokbeli Colorado államban, ahol január 1-jén nyíltak meg az első, törvényesen marihuánát árusító boltok - olvasható az állami hatóságok által szerdán közzétett tanulmányban.

A jelentés szerint jóval magasabb a marihuána iránti kereslet Coloradóban, mint azt előre várták. Ennek a mennyiségnek a 90 százalékát az állam lakói fogyasztanák el, a látogatók 9 tonnányit vásárolnának.

A coloradói adóhivatal tájékoztatása szerint az eltérést főként az okozza, hogy a marihuánát napi rendszerességgel használók a vártnál jóval nagyobb mennyiségben vásárolnak.

Az adatok azt mutatják, hogy a szer kiskereskedelmi árusítása az év eleje óta jelentősen megugrott, a gyógyszertárakban megvásárolt marihuána mennyisége viszont nagyjából állandó maradt.

"A kiskereskedelmi forgalmat a látogatók mellett azok a fogyasztók növelik, akik korábban a coloradói fekete- és szürkepiacon jutottak hozzá az anyaghoz" - írták a tanulmányban. A becslések szerint Denverben a kiskereskedelmi forgalom 44 százalékát az államon kívül élők generálják, a hegyvidéki üdülőhelyeken ez az arány eléri a 90 százalékot.

Az amerikai szövetségi államban a szavazók a legutóbbi amerikai elnökválasztással egyidejűleg tartott népszavazáson döntöttek úgy, hogy ez évtől váljék kis mennyiségben legálisan hozzáférhetővé ez a kábítószer. A drogboltokban csak 21 éven felüliek vásárolhatnak és egyszerre legfeljebb 28 grammnyit.

Az államon kívül élők ennek csupán a negyedét kérhetik. Colorado mellett Washington a másik amerikai szövetségi állam, amely legálissá tette a szer kereskedelmét. Gyógyászati célra már több államban engedélyezték a marihuána felhasználását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.