2014-es amerikai drogellenes stratégia

Az "ópiátjárvány" megfékezése a legfontosabb cél

Az ópiátok gyors terjedésének megfékezése áll az Egyesült Államok 2014-es évi drogellenes stratégiájának középpontjában.

2014.07.09 07:48MTI
freedigitalphotos.net/vitasamb2001

A spanyol hírügynökség birtokába jutott dokumentum szerint az egyik legnagyobb kihívást a heroinfüggők, valamint a vényköteles, ópiátot tartalmazó gyógyszerekre rászokó emberek számának növekedése jelenti.

A tervezet készítői hangsúlyozták, hogy az országban az ópiumszármazékok fogyasztásának terjedését illetően szinte járványról lehet beszélni.

A Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adatai szerint a receptre kapható gyógyszerek túladagolásából eredő halálozások száma már meghaladja a közúti balesetesek és a gyilkosságok áldozatainak a számát.

Barack Obama amerikai elnök kormánya a 2015-ös pénzügyi évre összesen 25,5 milliárd dollárt (5800 milliárd forintot) kért a kábítószer-keresekedelem és a drogfogyasztás elleni stratégiájára.

A kormány már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy a drogfüggőket orvosi segítségre szoruló betegekként kezeli, nem pedig bűnözőkként. Az Egyesült Államokban 2012-ben a 12 évesnél idősebb lakosság körében 23,1 millióan szorultak volna segítségre alkoholfogyasztás vagy kábítószer-használat miatt, de közülük csupán 2,5 millióan kaptak kezelést.

Az idei nemzeti stratégia épp ezért hangsúlyozza a megfelelő gyógykezelés fontosságát. A 2014-es amerikai kábítószer-ellenes terv újdonsága a tavalyi stratégiához képest, hogy tartalmaz egy akciótervet az új szintetikus drogok, köztük a fürdősók elleni küzdelemre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.