Ópiumkereskedelem

Tíz drogcsempészt végeztek ki Iránban

Kivégeztek tíz, kábítószer-csempészés miatt elítélt embert szerdán Teheránban.

2012.11.07 12:11MTI

A teheráni ügyészség interneten közzétett bejelentése szerint a csempészeknél több száz kilogrammnyi, különböző típusú kábítószert találtak. Legutóbb október 22-én végeztek ki drogcsempészeket a perzsa államban, akkor hat embert akasztottak fel. A kivégzéseket élesen bírálta az Európai Unió, az ENSZ számos szakértője és különböző emberi jogi szervezetek, például az Amnesty International. 

Az ENSZ adatai szerint 2012 első nyolc hónapjában több mint 300 embert végeztek ki Iránban, 2011-ben pedig összesen 670-et. A halálos ítéletek háromnegyedét kábítószercsempészekre szabják ki, az iráni jogszabályok ezen a területen különösen súlyosak. Irán tranzitországnak számít a szomszédos Afganisztánból induló és a nyugati felvevőpiacok felé irányuló ópiumkereskedelemben. 

A perzsa állam közvetlenül is célpontja a kábítószer-kereskedelemnek, hivatalos becslések szerint a 75 milliós lakosság két-három százaléka drogfüggő. Irán egyike azon országoknak - Kínával, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Államokkal együtt -, ahol a világon a legtöbb kivégzés történik. A saría, az iszlám jog szerint gyilkosságért, fegyveres rablásért, kábítószer-kereskedésért és házasságtörésért szabható ki halálbüntetés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.