Minden küzdelem dacára

Rekordszinten az afgán ópiumtermelés

Az afgán máktermesztés elleni évtizedes harc ellenére az idén minden eddiginél több ópiumot termeltek az országban.

2013.11.13 08:34MTI

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) jelentése szerint az idén nagyjából 5500 tonna ópiumot állítottak elő az országban, ami 49 százalékkal több, mint a tavalyi termelés.

Az ópium és heroin alapanyagául szolgáló mákot 209 ezer hektáron termesztették, ami 36 százalékos növekedés 2012-höz képest, és meghaladja az eddigi rekordot, a 2007-ben becsült 193 ezer hektárt is.

Az UNODC és más megfigyelők szerint a drogkereskedelemből származó pénzek egy jelentős része tálib felkelőknél köt ki, de a csempészetből származó haszon vélhetően a közelgő elnökválasztásra készülő csoportok közötti versengésben is nagy szerepet fog játszani.

Egyes források szerint a drogtermelésben állami tisztségviselők is nyakig benne vannak, és minden érintett fél - beleértve a mákot megtermelő gazdákat - összejátszik egymással.

A jelentés becslése szerint az idén előállított ópium termelői ára nagyjából 950 millió dollár (211 milliárd forint), ami az afgán GDP négy százaléka. A csempészek hasznát is hozzáadva az ópiumból származó jövedelem még ennél is jóval több, ami felveti a veszélyét, hogy a feketegazdaság "fontosabbá válik, mint a legális gazdaság" - közölte az UNODC.

Szakértők szerint az afgán ópiumtermelés jelentős megugrása több dolog együttes hatásának következménye: a nemzetközi ópiumárak felfutása, az amerikai és NATO-csapatok közelgő kivonulása, és a választások közeledtével a máktermelés elleni szigor lanyhulása is hozzájárult ahhoz, hogy Afganisztánban az idén több ópiumot állítottak elő, mint korábban bármikor.

AZ UNODC becslései szerint tavaly Afganisztánból származott a világ ópiumának 75 százaléka, és idén ez az arány akár 90 százalékra nőhet. Juri Fedotov, az UNODC vezetője korábban arra figyelmeztetett: a probléma annyira súlyos, hogy Afganisztán nemzetközi segítség nélkül egy "drogállammá" válhat.

A máktermelés felszámolása a 2001 óta tartó - és jövőre véget érő - nemzetközi katonai beavatkozás egyik hangsúlyos célja volt, de az ENSZ jelentése szerint a tálibok megdöntése óta több mint százezer hektárral nőtt a mákföldek területe. Az USA a Washington Post korábbi cikke szerint 2002 óta hétmilliárd dollárt költött a mákföldek felszámolására és a drogcsempészet megakadályozására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.