Hoztunk is, meg nem is

Irán és az atom - némi előrelépés

Teherán és a nagyhatalmak bizonyos előrelépést értek el, a végleges megállapodás lényegi pontjaiban azonban továbbra sem sikerült megegyezni.

2014.06.20 19:15MTI
Forrás: Wikipedia

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter kijelentette, hogy az átfogó egyezség a következő, július 2-án kezdődő bécsi fordulóban lehetséges. Elmondása szerint a feleknek a dokumentum címében és szerkezeti felépítésében sikerült megegyezniük.

"Ebben a szövegben több a zárójel, mint a szó" - mondta, utalva a vázlat egyelőre üresen álló részeire.

Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője mindössze annyit közölt, hogy a megállapodás megszövegezése elkezdődött, azonban nem árult el további részleteket.

A tárgyalások egyik legvitatottabb pontját az urándúsításhoz használatos centrifugák száma jelenti. Zarif elmondta, hogy továbbra is jelentős nézetkülönbségek vannak a tárgyaló felek között, és arra szólította fel a nagyhatalmakat, hogy "adják fel elfogadhatatlan, túlzó igényeiket".

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) eközben nyilvánosságra hozta havi jelentését a Teherán atomprogramjáról szóló ideiglenes megállapodás megvalósításáról, ebben azt írták, hogy Irán teljesítette a vállalásait.

A Reuters brit hírügynökség által megszerzett bizalmas jelentés szerint Irán az ideiglenes megállapodás január 20-i hatályba lépése óta a 20 százalékosra dúsított urániumkészletének 97 százalékát közömbösítette.

A hatok és Irán tavaly novemberben írtak alá Genfben ideiglenes megállapodást arról, hogy Teherán nem dúsítja ötszázalékosnál magasabb szintre uránkészleteit, ezért cserében átmenetileg enyhítik az ellene hozott büntetőintézkedéseket. Az egyezmény szerint a felek július 20-ig tető alá hoznak egy végleges megállapodást, amely egyrészt garantálja az iráni atomprogram békés jellegét, másrészt rendelkezik az iszlám köztársaság elleni szankciók megszüntetéséről.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit az iráni kormány következetesen tagad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.