Irán támogatást ajánlott Iraknak a terror ellen

A terrorizmus kibékíti Irakot és Iránt?

Országa támogatását ajánlotta fel Irak terrorizmus elleni harcához Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, miután iszlamista radikálisok több várost ellenőrzésük alá vontak Irakban az utóbbi napokban.

2014.06.11 21:45MTI
Forrás: Wikipedia

"Az Iráni Iszlám Köztársaság elítéli az iraki polgárok legyilkolását, és támogatja az iraki kormányzatot és népet a terrorizmus elleni küzdelmében" - közölte a külügyminiszter az IRNA iráni hírügynökség szerint.

Mohamed Dzsavad Zarif emellett "hatékony nemzetközi támogatást" sürgetett Iraknak.

A két szomszédos állam - amelyek korábban egymás ádáz ellenségei voltak - igen jó kapcsolatokat ápol azóta, hogy a síita Núri al-Máliki jutott hatalomra Irakban a 2003-as amerikai katonai beavatkozást - illetve a szunnita Szaddám Huszein ezzel összefüggő bukását - követően.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista fegyveres szervezet kedden elfoglalta Irak második legnagyobb városát, Moszult, és harcosai szerdán már a Bagdadtól 130 kilométerre lévő Szamarrát ostromolták.

A szíriai polgárháborúban is aktív ILIÁ célja, hogy szunnita kalifátust hozzon létre Irak és Szíria területén.

Irán a szíriai hadszíntéren az ILIÁ-val szembenálló - síita - kormányerők egyik legfőbb támogatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.