Thaiföldi puccs

Menekülnek a kambodzsaiak Thaiföldről

Közel 180 ezer kambodzsai állampolgár hagyta el az utóbbi héten Thaiföldet; cikkünkből az is kiderül, miért menekülnek a nyugati turisták földi paradicsomából.

2014.06.17 17:05MTI
Forrás: Wikipedia

A május 22-én hatalomátvételt végrehajtó hadsereg korábban azt ígérte, hogy nem fog fellépni a legális bevándorlók ellen, a főparancsnok, Prajuth Csan-ocsa tábornok azonban múlt szerdán kijelentette, hogy szigorítani fog a külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályokon.

"Azzal fenyegetőztek, hogy ha nem távozunk június 20-ig, akkor őrizetbe vesznek és kivégeznek minket" - mondta a hazatérők egyike, egy 42 éves asszony, aki férjével és öt gyerekével együtt menekült vissza Kambodzsába. A katonai junta szerint mindössze "alaptalan pletykákról" van szó.

Bár a kivándorlás üteme valamelyest lelassult, a bevándorlók tömeges távozása a hatóságok szerint már így is árthat a gazdaságnak. A hivatalos statisztikák szerint közel 242 ezer kambodzsai dolgozott törvényesen Thaiföldön, illegálisan pedig 154 ezren.

Thaiföld gazdasága nagyban függ a külföldi munkavállalóktól, akik elsősorban Mianmarból, Laoszból és Kambodzsából érkeznek. A bevándorlók többsége olyan munkát végez, amelyet a helyi lakosok nem vállalnának el. A munkaügyi minisztérium adatai szerint több mint kétmillió regisztrált külföldi állampolgár dolgozik a délkelet-ázsiai országban. Többségük Mianmarból érkezett, ők azonban eddig nem csatlakoztak a menekültáradathoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.