Thaiföldi puccs

"Boldogságkampánnyal" békíti a lakosságot a thai hadsereg

A nagyköveteknek a katonai vezetés azon hétfői intézkedését is meg kell majd indokolniuk, amely elrendelte a politikai pártok tevékenységének felfüggesztését.

2014.06.09 22:30MTI
Forrás: youtube.com

A májusban államcsínyt végrehajtó thaiföldi katonai vezetés hétfőn közölte, hogy nemzetközi emberi jogi szervezeteknek akarja bizonygatni lépései szükségességét, miközben belföldön a hadsereg "boldogságkampányt" indított a lakosság megbékítése érdekében.

A magát a Béke és Rend Nemzeti Tanácsának nevező katonai vezetés arra utasította az ország New York-i és londoni nagykövetét, hogy találkozzanak a Human Rights Watch és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, és magyarázzák el nekik az ország helyzetét. A két szervezet megerősítette, hogy megkeresték őket Bangkok diplomáciai képviselői.

A nagyköveteknek a találkozón vélhetően a katonai vezetés azon hétfői intézkedését is meg kell majd indokolniuk, amely elrendelte a politikai pártok tevékenységének felfüggesztését.

A hadsereg május 22-én, fél éves belpolitikai káosz és tüntetéshullám után vette át a hatalmat Thaiföldön. Az alkotmányt felfüggesztették, a politikai elit nagy részét, majd később számos demokráciapárti aktivistát őrizetbe vettek, az emberi jogvédőknek pedig megtiltották, hogy nyilatkozzanak a külföldi médiának. A lépésre a puccsot vezető Prajuth Csan-ocsa tábornok szerint a rend helyreállítása miatt volt szükség.

Ugyanakkor a fegyveres erők nemcsak a rendet, hanem a boldogságot is megpróbálják visszaállítani az országban. A hadsereg a napokban "boldogságkampányt" indított, országszerte ingyenes ételosztással tarkított zenés rendezvényeket szervez a lakosság megbékítése, illetve saját imázsának javítása és a hatalomátvétel elfogadottságának növelése érdekében.

E kampány egy eleme az a pénteken a hadsereg zenekara által megjelentetett dal is, amelyet hétfőig mintegy 200 ezren néztek meg a Youtube videómegosztó oldalon. A hazafias nóta szerint, amelynek szövegét állítólag maga Prajuth Csan-ocsa tábornok írta, "a nemzet veszélyekkel néz szembe", de a hadsereg "időben beavatkozik", és "a boldogság vissza fog térni Thaiföldre". Ha az emberek adnak egy kis időt a hadseregnek, Thaiföld újra csodálatos ország lesz - ígéri a dal.

Ugyanakkor a YouTube-on nem minden kommentelőt érintett meg a fenti ígéret, egyesek ugyanis választások kiírását követelték a szórakoztatóipari babérokra törő tábornoktól hozzászólásaikban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.