A juntavezér szerint

Augusztusban lehet ideiglenes kormánya Thaiföldnek

Azt nem lehet tudni, hogy civilekből vagy katonákból áll-e majd a testület.

2014.06.13 09:56MTI

A thaiföldi katonai vezetés augusztusra létrehoz egy ideiglenes kormányt a reformfolyamat felügyeletére, majd legkorábban egy év múlva választások lesznek - jelentette be pénteken a junta vezetője. A hadsereg most először közölt viszonylag egyértelmű időpontot a hatalom egy részének átadására.

Prajuth Csan-ocsa tábornok magas rangú katonatisztekhez és funkcionáriusokhoz szólva jelentette be ezt egy háromszakaszos terv részeként.

"Megalakul a kormány augusztusra vagy legkésőbb szeptember elejére" - mondta a május 22-ei puccs óta kormányzó Béke és Rend Nemzeti Tanácsának első embere a jövő évi költségvetéssel foglalkozó tanácskozáson. Arról nem beszélt, hogy civilekből vagy katonákból áll-e majd a testület.

"Ne kérdezzék, kik lesznek vagy honnan jönnek (a kormány tagjai)" - folytatta Prajuth, nem zárva ki, hogy ő maga lesz a miniszterelnök. Kizárta viszont az egy évnél korábbi választásokat, hogy legyen idő politikai reformok megvalósítására, köztük egy új alkotmány kidolgozására, amelyek szerinte szükségesek a hosszú évek óta tartó politikai zűrzavar felszámolásához.

Thaiföldön a hadsereg vértelen államcsínnyel vette át a hatalmat több mint fél évi, helyenként erőszakos utcai tiltakozó megmozdulások után, amelyekben a megbuktatott Jinglak Sinavatra kormányfő elsősorban vidéki, paraszti támogatói és bangkoki, királypárti ellenfelei kerültek szembe egymással. A puccs óta a katonák elhallgattatták a tiltakozó hangokat, és legalább 300 politikust, aktivistát és újságírót vettek őrizetbe.

Az előző puccs óta, amely 2006-ban elmozdította a kormányfői székből Jinglak bátyját, Thakszin Sinavatrát, a délkelet-ázsiai ország ismétlődő válságokba süppedt, az utcára vonzva Thakszin híveit és ellenfeleit. Az utóbbiak Jinglakot is azzal vádolták, hogy a korrupciós vádak elől emigrációba menekült bátyjának a bábja, annak a politikáját folytatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.