OIL

Irak végnapjai jönnek?

Kövesse ön is élőben az iraki állam széthullását!

2014.06.17 14:05MTI
Forrás: Wikipedia

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) harcosai elfoglalták az észak-iraki, stratégiai fontosságú Tell-Áfár városának legnagyobb részét, a kormányerőknek ugyanakkor sikerült kiűzniük őket a Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúba városából - közölték kedden iraki kormányerők.

A Tell-Áfárnál zajló összecsapásokban mintegy ötven civil és a biztonsági erők, valamint a felkelők több tucatnyi tagja vesztette életét. Núreddín Kabalán, a többségében szunniták lakta Ninive tartomány tanácsának helyettes vezetője elmondta, hogy mintegy 500-700 iszlamista vonult a település ellen, és a kormányerők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a síita Tell-Áfár néhány szektorát.

Dijála tartomány fővárosában, Baakúbában a keddre virradó éjszaka indítottak támadást a szélsőséges iszlamisták, és elfoglalták a Bagdadtól 60 kilométerre fekvő város több negyedét, de a biztonsági erőknek sikerült visszaverniük az ostromot az idézett források szerint.

A szunnita szélsőségesek ugyancsak megtámadták északon a nagyrészt türkmének lakta, Kirkuk városától 15 kilométerre délre fekvő Basír települést, a helyi milíciának és a rendőri erőknek azonban sikerült elűzniük a szélsőségeseket a faluból.

Necsirvan Barzani, az észak-iraki kurd autonóm terület miniszterelnöke kedden azt szorgalmazta, hogy a kurdokéhoz hasonlóan alakítsanak ki autonóm térséget a szunniták számára Irakban. "A válságból kivezető út egy önálló szunnita régió kialakítása lenne" - mondta Barzani a BBC brit televízió riporterének.

A kurdok vezetője emellett felrótta a bagdadi központi kormánynak, hogy politikájával módszeresen kirekesztette a szunnitákat. "Jelenleg nincs meg a bizalom" - mondta Barzani, s hozzátette, szinte lehetetlen, hogy Irak visszatérjen a Moszul elfoglalása előtti politikai irányvonalhoz.

A Núri el-Máliki iraki miniszterelnök vezette síita kormányerők az utóbbi napokban ellentámadást indítottak a szélsőségesek csapatai ellen. Az ILIÁ és a vele szövetséges szunnita fegyveresek a múlt héten villámhadjáratban elfoglaltak több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentették, hogy Bagdad ellen vonulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.