Baj van

Irak - Egyes nyugati nagykövetségek tagjait kimenekítik

Annak ellenére, hogy az iraki kormány az állítása szerint átvette a kezdeményezést a lázadóktól, akik az utóbbi napokban nagy hadjáratot indítottak és elfoglalták az ország több fontos városát.

2014.06.16 20:01MTI
Fotó: YouTube/ AFP news agency

A diplomáciai személyzet kimenekítéséről szóló híreket délelőtt az Egyesült Államok és Ausztrália erősítette meg, majd később Ottawa közölte, hogy az utolsó kanadai diplomata is elhagyta a fővárost. Washington emellett bejelentette, hogy erősítést küld az amerikai képviseletnek is otthont adó, szigorúan őrzött bagdadi zöld zóna védelmére.

A külképviseletek munkatársait elsősorban az iraki Kurdisztánban lévő Erbíl és az ország délkeleti részén található Bászra konzulátusain keresztül fogják elszállítani, mások pedig az Egyesült Államok jordániai nagykövetségére érkeznek majd.

Elővigyázatosságból a bagdadi ENSZ-központ személyzetének egy része is elhagyta az iraki fővárost. "A személyzet ötvennyolc tagját Bagdadból Ammánba telepítettük, a cél, hogy Erbílbe helyezzük át őket. A következő néhány nap során további áttelepítések történhetnek" - mondta a világszervezet egyik szóvivője, "ideiglenesnek" nevezve az intézkedést. Az ENSZ-nek összesen kétszáz munkatársa van Bagdadban és a környékén.

Eközben váratlan látogatásra érkezett Iránba Maszúd Barzani, a kurd autonóm terület elnöke, hogy megvitassa a helyzetet. A félhivatalos Mehr hírügynökség tájékoztatása szerint a politikus az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács egyik tisztségviselőjével fog találkozni. További részletek egyelőre nem ismertek.

Szaúd-Arábia hétfő délután nemzeti egységkormány kialakítását sürgette a szomszédos országban, mondván, hogy Núri al-Máliki iraki miniszterelnök "felekezeti" politikája az ország destabilizációjához vezetett. Rijád emellett leszögezte, hogy ellenez bármiféle külföldi katonai beavatkozást Irakban.

A USS Mesa Verde amerikai hadihajó - amely a fedélzetén ötszázötven tengerészgyalogost szállít - ezzel párhuzamosan megérkezett a Perzsa-(Arab-)öbölbe. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szombaton egy cirkáló és egy romboló kíséretében az Arab-tenger északi vizeiről a Perzsa-(Arab-)öbölbe vezényelte a George H.W. Bush repülőgép-hordozót.

Helyi lakosok közölték, hogy az iraki szunnita lázadók vasárnap este hatalmukba kerítették az ország északnyugati részén a jobbára türkmének lakta Tell-Áfár városát. A biztonsági erők ezzel szemben arról számoltak be, hogy visszaverték az ILIÁ harcosainak támadását és továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a települést. "A lázadók Tell-Áfár egyetlen méterét sem ellenőrzik" - mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul. A lázadók csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.