Sokukat kórházban kezelik

Ashtonhoz fordultak az éhségsztrájkoló palesztin rabok miatt

Izraeli és palesztin emberi jogi szervezetek levelet írtak vasárnap Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, amelyben azt kérték, hogy sürgősen lépjen fel az Izraelben már hosszú ideje éhségsztrájkoló 125 palesztin rab érdekében.

2014.06.01 19:26MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Az izraeli büntetés-végrehajtás egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője közölte, hogy az éhségsztrájkolók száma időközben 290-re emelkedett, közülük hetvenet kórházban kezelnek.

Az eredetileg sztrájkba kezdő 125 rab már több mint öt hete, április 24. óta tiltakozik azzal, hogy visszautasítja az ételt - közölték palesztin civil szervezetek. A rabok többsége úgynevezett adminisztratív fogságban van, velük kapcsolatban egy olyan eljárás érvényes, amely szerint hat hónapig maradhatnak őrizetben vádemelés nélkül, és ezt az időtartamot - korlátlan számban - meg lehet hosszabbítani.

"Szeretnénk felhívni a figyelmét a jelenleg is zajló tömeges éhségsztrájkra, amelyben nagyjából 125 palesztin fogvatartott és rab vesz részt, az ő érdekükben szeretnénk kérni a sürgős közbelépését" - olvasható a tizenhét emberjogi szervezet és a palesztin fogolyügyi minisztérium által aláírt levélben.

"Június elsején az éhségsztrájkolók többsége már harmincnyolc napja nem evett. (...) Elértünk egy kritikus szintet és azonnali beavatkozás híján szörnyű egészségügyi következményei lesznek (a tiltakozásnak)" - írták. A tájékoztatás szerint a rabok közül sokan már vitaminokat sem szednek és kizárólag vizet isznak.

A szervezetek azt állítják, hogy Izrael a sztrájk első két hetében megtagadta a sót a tiltakozóktól. Az izraeli hatóságok tagadták a vádakat. Jelenleg mintegy ötezer palesztin fogoly raboskodik izraeli börtönökben, közülünk nagyjából kétszázan "adminisztratív foglyok".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.