Veseelégtelenség, vérszegénység...

Válságos állapotba került a 112 napja éhségsztrájkoló egyiptomi riporter

Válságos állapotba került Abdullah El-Sami egyiptomi riporter, aki 112 napja éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy immár kilenc hónapja tartják fogva jogtalanul az egyiptomi hatóságok.

2014.05.13 19:36MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió munkatársát tavaly augusztus 14-én vették őrizetbe. El-Sami aznap az iszlamista Mohamed Murszi korábban megbuktatott egyiptomi elnök hívei tiltakozó megmozdulásának erőszakos hatósági feloszlatásáról tudósított.

A rendőrség beavatkozása erőszakhullámot indított el az egész országban, amelyben több százan életüket vesztették és megsebesültek. A riporter testvére elmondta, hogy El-Sami éhségsztrájkja idején kizárólag narancslevet, cukrozott italokat, az utolsó hónapban pedig már csak vizet ivott.

A csontsoványra fogyott újságírót veseelégtelenséggel, vérszegénységgel és vérnyomásproblémákkal vitték el börtöncellájából.

A hatóságok az al-Dzsazíra munkatársát azzal vádolják, hogy az időközben terrorszervezetté nyilvánított iszlamista Muzulmán Testvériség tagja volt, és álhíreket terjesztett - mondta Saaban Szaíd, El-Sami ügyvédje.

Hozzátette: védencének amiatt kell bűnhődnie, hogy egy, az egyiptomi kormányzatnak nem tetsző televíziós csatornának dolgozott. Egyiptom és Katar között Murszi elnök 2013 júliusi megbuktatása óta vált feszültté a viszony.

Kairó azzal vádolja Dohát, hogy a Muzulmán Testvériséget támogatja az al-Dzsazíra televíziós csatornán keresztül. Katar ezzel szemben az iszlamisták ellen elkövetett folyamatos erőszakot rója fel az egyiptomi kormányzatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.